Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 najuticajnijih naučnofantastičnih knjiga iz prethodnih 15 godina

AUTOR: CityMagazine 12 May, 2021
5 najuticajnijih naučnofantastičnih knjiga iz prethodnih 15 godina

Žanr naučne fantastike se konstantno menja i donosi inovacije, tako je bilo od prvih dela pa sve do danas. Ne slažu se svi oko toga koje su najbolje knjige iz ovog žanra, ali uglavnom su približna mišljenja oko onih najuticajnijih. Dobra vest za fanove je da interesovanje pisaca ne jenjava i da konstantno izlaze nova dela vredna naše pažnje, koja se trude da po nečemu budu originalna i inovativna. Kada je u pitanju prethodnih 15 godina, narednih 5 knjiga se ipak izdvajaju iz mase.

Igre gladi – Suzan Kolins (2008)

Foto: Scholastic

Naučna fantastika za mlađe odrasle (young adult) i odrasle često se razdvajala, ali je ova knjiga pokazala da se one i te kako preklapaju. Radnja se dešava u distopijskoj budućnosti u kojoj su SAD zamenjene Panemom, gde se deca iz svakog od 12 distrikta godišnje bore u brutalnim okršajima do smrti, kao kazna za propalu revoluciju. Iako se postavlja pitanje originalnosti priče, ostaje činjenica da je serijal inspirisao mnoga druga slična dela.

Buđenje nemani – Džejms S. A. Kori (2011)

Foto: Orbit

Početna knjiga serijala Prostranstvo autora Danijela Abrahama i Taja Frenka (koji pišu pod zajedničkim pseudonimom Džejms S. A. Kori) iznenadila je svojim uspehom mnoge, računajući i same autore. Ova svemirska opera bavi se ljudskom budućnošću na drugim planetama, međusobnim okršajem različitih civilizacija i intergalaktičkim putovanjem. Istraživanje svemira nikad nije nestalo iz naučne fantastike, ali veruje se da je ova knjiga ohrabrila mnoge pisce da se okušaju u tom žanru.

Marsovac – Endi Vir (2011)

Foto: Broadway Books

Autor je dugo radio kao programer u brojnim softverskim kompanijama, ali je paralelno nešto i pisao kada je imao vremena. Prvo je objavio neke priče na svom sajtu, a potom, nakon dugog razmišljanja o svim aspektima priče, odlučio da napiše roman o misiji do Marsa. Taj realizam kome se posvetio mnogi smatraju glavnim razlogom uspeha, što je dovelo i do uspešne filmske adaptacije. Vir je inače i roman objavljivao u nastavcima na sajtu, a na kraju u štampanoj formi preko Amazona, jer prethodno nijedan izdavač nije hteo da ga objavi.

Problem tri tela – Liju Cisin (2014)

Foto: Tor Books

Knjiga koja je dobila pohvale sa svih strana sveta proizvela je i dva nastavka, a bavi se istraživanjem ljudskog mesta u kosmosu. Ljudi otkrivaju vanzemaljsku civilizaciju koja napada Zemlju, a sve to proteže se kroz mnoge decenije. Usput ima puno svemirskih okršaja i razmišljanja o utopijama i distopijama. Knjiga je omogućila mnogo veću vidljivost naučne fantastike u Kini i dokazala da ovaj žanr nije rezervisan samo za autore sa evropskog i severnoameričkog kontinenta.

Stanica jedanaest – Emili Sent Džon Mandel (2014)

Foto: Vintage

U prošlosti se često dešavalo da mnogi ne vole naučnu fantastiku jer ne prikazuje nešto opipljivo i svakodnevno. Kako se ceo svet menja baš kao i književnost, ovaj žanr počeo je sve više da se prepliće sa stvarnošću i da deluje sve uverljivije. Ovaj roman je odličan primer toga, jer se bavi posledicama opasne pandemije gde se preživeli trude da zajedno obnove ono što je ostalo od civilizacije. Takav jedan pristup dopao se mnogima i još jednom pokazao da ovaj žanr uvek ima nešto važno da kaže i nauči čitaoce.

Izvor: Polygon

Naslovni kolaž: Tor Books/Broadway Books/Vintage