Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 zbirki kratkih priča koje ne bi trebalo da propustite

AUTOR: CityMagazine 22 May, 2021
5 zbirki kratkih priča koje ne bi trebalo da propustite

Književnost je nešto što je dobro konzumirati u bilo kojoj dozi, samo je važno da ne zaboravimo da čitamo. Preporuke na koje se nailazi mahom se tiču romana, ali ni kratke priče ne treba zapostaviti, jer one i te kako imaju šta da nam ponude. One pokazuju snalažljivost autora da na manjem broju strana pogodi suštinu i umeće da brzo dođe do te toliko željene katarze. Mi vam stoga donosimo preporuku 5 zbirki priča poznatih autora koje će zaokupiti vašu pažnju.

Men Without Women – Haruki Murakami

Ovo nije jedina Murakamijeva zbirka priča, ali može da bude zanimljiva i onima koji su već čitali njegova dela i onima koji tek započinju to istraživanje. Sastoji se od sedam priča o muškarcima, od kojih je svaki sam iz nekih drugačijih razloga. Priče su fokusirane na usamljenost i koncept čežnje, uz prepoznatljivi Murakamijev stil koji osvaja čitaoce raznih godina.

The Acid House – Irvin Velš

Oni koji vole Trejnspoting voleće i ovu, prvu zbirku priča Irvina Velša. U njoj se susrećemo sa brojnim živopisnim likovima, pratimo sirovo i upečatljivo pripovedanje i brojne maštovite zgode i nezgode. Velš je ovde u punom zamahu i to se oseća na svakoj stranici, jer nema praznog hoda. (Ne)očekivano zarazno.

The Nick Adams Stories – Ernest Hemingvej

U zbirci se ne nalaze njegove najpoznatije priče, ali i ove su i te kako vredne vaše pažnje. Priroda je jedan od bitnijih elemenata, a priče delimično možemo posmatrati kao neku vrstu polu-autobiografskih zapisa o Hemingvejevom odrastanju u Ilinoisu. Tu još uvek nije toliko propatio i oseća se više životne radosti u njegovom pisanju.

What We Talk About When We Talk About Love – Rejmond Karver

Jedan od najvećih američkih pisaca kratkih priča ovde naprosto briljira u svakom pasusu. Čuvena kolekcija bavi se istraživanjem života običnih ljudi u Srednjoj Americi i svih onih uobičajenih aktivnosti kojima se oni svakodnevno bave. Njegov talenat leži u odličnim dijalozima i neverovatnom osećaju da vas emotivno slomi u vrlo malom broju reči.

First Love Last Rites – Ijan Makjuan

Prošlo je već 40 godina od ovog izdanja, koje je zapravo prvo Makjuanovo objavljeno delo. I dan-danas je mračno i atmosferično kao kad se prvi put pojavilo. Kolekcija se bavi temema seksa, ubistva i još puno toga što će definitivno ostaviti jak utisak na vama. Nije lagano štivo, ali se isplati.

Izvor: Esquire

Fotografije: Getty Images