Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ana Miloš: Književno otkriće godine

AUTOR: CityMagazine 13 May, 2021
Ana Miloš: Književno otkriće godine

Početkom maja izdavačka kuća Booka objavila je zbirku priča Kraj raspusta i druge priče mlade autorke Ane Miloš.

Miloš je u zbrici Kraj raspusta i druge priče stvorila autentičan pripovedni svet s upečatljivim likovima, pogotovo ženskim, koji tematizuju probleme sadašnjice s čijim se indirektnim posledicama oni suočavaju.

Isečci iz života ističu samoću, pokidane emotivne veze, socijalnu tenziju i međusobno nerazumevanje. Iza svakog lika kriju se emotivne napukline i izgubljenost koja ih sprečava da se uklope u društveno nametnute uloge.

Neorealističke priče se kreću u luku od porodičnih odnosa, preko književnosti i kriminalističkog sižea, do fantazmagorične groteske.

Osećaj za važnost detalja, ekonomičan izraz, dinamičko pripovedanje i zgusnutost emocija karakteristične su za priče Ane Miloš koju sa pravom porede sa Rumenom Bužarovskom i Lanom Bastašić.

Kraj raspusta i druge priče je knjiga koja oslikava duh književnog trenutka. „Fantastično i groteskno u njenom literarnom tkanju oduševilo bi jednog Dina Bucatija“, navodi spisateljica Ana Vučković, dok spisateljica Lana Bastašić ističe da je proza Ane Miloš „utemeljena u detalju, oslobođena patetike i – što je rijetkost u domaćoj književnoj produkciji – neopterećena stilom koji služi samom sebi“.

Ana Miloš je rođena 1992. u Beogradu. Objavila je zbirku priča Kraj raspusta (2019) i zbirku poezije Govori grad (2020). Dobitnica je nagrada Miodrag Borisavljević (2016) i Đura Đukanov (2019).

Zbirka Kraj raspusta našla se u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu Edo Budiša. Ta zbirka je 2020. godine dopunjena s osam novih priča i ove godine izdata pod nazivom Kraj raspusta i druge priče.

Priče i pesme objavljivala je u časopisima: Povelja, Polja, Beogradski književni časopis, Letopis Matice srpske, SENT, Dometi, Rukopisi 39, kao i u onlajn časopisima: libartes.rs, booke.hr, lupiga.com, strane.ba, eckermann.org.rs, astronaut.ba, kriticnamasa.com.

Knjigu po promo ceni možete poručiti na sajtu izdavača: https://www.booka.rs/knjige/savremena-knjizevnost/kraj-raspusta-i-druge-price/.