Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Bookastore BULEVAR – osluškivanje savremene književnosti

AUTOR: Jelena Jovanović 25 May, 2021
Bookastore BULEVAR – osluškivanje savremene književnosti

Treća po redu knjižara izdavačke kuće Booka otvorena je nedavno na adresi Bulevar kralja Aleksandra 92. Nakon knjižara u Ulici cara Lazara, i u Dušanovoj, osvanuo je još jedan inspirativni prostor u kom se može osluškivati savremena književost. Reč je o manjoj, intimnoj knjižari u kojoj se možete informisati i popričati sa prodavcima, dobiti preporuku za čitanje, otkriti nove pisce.

U izdavačkoj kući Booka navode da smo svedoci velikih promena koje književnost doživljava na prelazu iz 20. u 21. vek.

„Pristižu novi autori, preoblikuju, menjaju i iznova osmišljavaju ono što ćemo čitati u narednim godinama. Oslobođeni su stega književnih pravila, postmodernizam su prihvatili kao jedno od sredstava, a ne kao zadati cilj. Nisu hermetični, lako se čitaju, mladi su, a mudri, ovenčani su nagradama, ali ih voli i šira publika, pišu za novine, imaju blogove, svesni su vremena u kome žive, i stvaraju za svoju i generacije koje dolaze. Nemojte lamentirati što niste živeli u vreme Bulgakova, Kafke ili Selindžera. Otkrijte klasike u nastajanju, pratite njihov razvoj, jednog dana mnogi će vam zavideti na tome što ste bili njihovi savremenici.“

U opuštenom ambijentu nove knjižare u Bulevaru mogu se otkriti mnogi uzbudljivi naslovi. Među autorima su (da pomenemo samo neke) i Karl Uve Knausgor, Bekim Sejranović, Rumena Bužarovska, Elena Ferante, Miljenko Jergović, Frederik Begbede. Tu je i nedavno objavljena zbirka Kraj raspusta Ane Miloš, knjiga za koju je navedeno da – oslikava duh književnog trenutka. Reč je o neorealističkim pričama koje se kreću u luku od porodičnih odnosa, preko književnosti i kriminalističkog sižea, do fantazmagorične groteske. Kritičari su naveli da ova zbirka priča najavljuje uzbudljivo novo ime, te da se kvalifikuje za književno otkriće godine u Srbiji.

Radnji poseban pečat daje veliki mural, rad umetnice Jane Danilović. U Bookastore knjižarama možete naći knjige manjih izdavačkih kuća i gift program domaćih dizajnera.

Bulevar kralja Aleksandra 92