Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li ste znali da Džon Stajnbek ima roman o vukodlacima?

AUTOR: CityMagazine 02 Jun, 2021
Da li ste znali da Džon Stajnbek ima roman o vukodlacima?

Mnogo pre nego što je postao književnik popularan širom sveta, Džon Stajnbek napisao je bar tri romana koja nikada nisu objavljena. Dva je on sam uništio, a rukopis za treći nalazi se u arhivi još otkad je odbijen 1930. godine, ali najzanimljivije je o čemu se radi u romanu.

U pitanju je triler-misterija koja ima veze sa vukodlacima i koja se zove Murder at Full Moon (Ubistvo tokom punog meseca). U pitanju je 233 otkucane strane koje se nalaze u Teksasu, a čija priča je smeštena u izmišljeni grad na kalifornijskoj obali. Cela jedna zajednica ogrezla je u strah nakon niza krvavih ubistava koja su se desila tokom punog meseca. Sumnja se na natprirodne sile i čudovišta, a pratimo mladog reportera, misterioznog vlasnika oružanog kluba i ekscentričnog detektiva amatera koji pokušava da reši slučaj po svaku cenu.

U okviru rukopisa nalaze se i dve ilustracije koje je uradio sam Stajnbek, a koje prikazuju plan prostorija zgrade u kojoj se dešavaju ubistva, kao i sama tela žrtava. Britanski akademik Gavin Džons, koji je stručnjak za američku književnost na Univerzitetu Stenford, sada poziva Stajnbekove naslednike da dozvole objavljivanje romana jer veruje da bi izazvao veliko interesovanje.

Džejms Din i Džuli Haris u filmu Istočno od raja

Ovaj roman pisan je mnogo pre njegovih čuvenih dela Plodovi gneva (1939), O miševima i ljudima (1937) i Istočno od raja (1952), za koje je dobio međunarodna priznanja, uključujući i Nobelovu nagradu za književnost 1962. godine. Stajnbek je ovaj roman napisao pod pseudonimom, kao Piter Pim, zbog čega neki veruju da ne bi trebalo to objavljivati, ali Džons veruje da tu ima puno toga prepoznatljivog. Uprkos drugom žanru i temi, on ističe zainteresovanost za ljudsku prirodu i prikazivanje transformacije kroz drugačije prateće elemente radnje.

Šta vi mislite, da li bi ovaj roman trebalo da ugleda svetlost dana i da li biste ga vi čitali? To za sada nikako nije izvesno, pitanje je da li će sve ostati samo neispunjena želja…

Izvor: The Guardian

Naslovna fotografija: George Rinhart/Corbis/Getty Images