Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Festival novog stvaralaštva Njena zemlja održaće se 19. i 20. marta, ovog puta preko Zoom-a

AUTOR: Zorana Karapandžin 17 Mar, 2021
Festival novog stvaralaštva Njena zemlja održaće se 19. i 20. marta, ovog puta preko Zoom-a

Književne promocije i događaji su jedna od stvari za kojima smo svi patili u proteklih godinu dana. Okupljanja su bila svedena na minimum, a sve što je moglo da se održi tako da se emituje online – održavalo se online, pa tako imamo još jedan online književni događaj kao najavu proleća i nade da će sve ovo uskoro da se završi. Ovog puta vas izdavačka kuća Štrik poziva na Festival novog stvaralaštva Njena zemlja koji će se održati 19. i 20. marta. Festival ove godine nosi naziv Neustrašive zoomiraju, koji je i više nego prigodan. Prvo, zbog toga što se razgovori održavaju uz pomoć Zoom-a, koji nam je svima dobro poznat. A drugo, zbog toga što reč zumirati zapravo označava uveličavanje i gledanje nečega kao kroz lupu. Ovog puta predmet zumiranja su aktuelne društvene promene i književnost, tako da naziv ipak nosi i određenu simboliku. Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnja proslava nove književnosti u Njenoj zemlji biće dostupna online na Štrikovom YT kanalu. Nažalost, okupljanja neće biti, pa je Zoom jedini način da porazgovaramo o književnosti, a svi koji to žele mogu da prate ceo program online.

Prvog dana festivala, prva neustrašiva koja će zoomirati iz Danske biće Dorte Nors, danska književnica koja je diplomirala književnost i istoriju umetnosti, a inače je i prva književnica iz Danske čija je priča objavljena u časopisu Njujorker i tako je na neki način otvorila svetu bolji pristup savremenoj danskoj književnosti. Štrik je objavio tri njene knjige – roman Retrovizor, rame, žmigavac, koji je bio u najužem izboru za Međunarodnu Bukerovu nagradu, zbirku priča Posle udarca, zahvaljujući kojoj je i stekla svetsku slavu, i roman neobične forme Mini je potreban prostor za vežbu. Posle Dorte Nors, iz Zagreba će se javiti neustrašiva Asja Bakić, koja je za svoju zbirku Sladostrašće rekla da bi gorela na lomači kad bi se nepogodne knjige i dalje spaljivale. Za kraj prvog dana festivala, Štrik je ostavio razgovor o zbirci priča Jelene Lengold Vašarski mađioničar, a u razgovoru će učestvovati Zorana Karapandžin, domaćica i moderatorka festivala, i Slavka Vlalukin, urednica u Štriku.

Drugi dan je takođe rezervisan za sjajne gošće. Prva na redu za zoomiranje biće Dojna Rušti, rumunska književnica, scenaristkinja i autorka romana Lizuška, 11 godina. Dojna Rušti smatra se jednim od najistaknutijih glasova savremene rumunske književnosti. Dobitnica je brojnih književnih nagrada, ali i Zlatne medalje za poseban doprinos književnosti. Potom će nam se iz Ljubljane javiti Svetlana Slapšak, antropološkinja i književnica koja je bila urednica časopisa ProFemina i dobitnica brojnih književnih nagrada. Štrik je ove godine izdao autobiografiju Svetlane Slapšak, koja nosi naziv Moj mačkoljubivi život, tako da će biti reči i o tome.

I poslednja promocija drugog dana biće razgovor o romanu koji je pisan kao zbirka priča, poljske autorke Violete GregZelene voćke. To je jedna od knjiga koja je izašla u okviru projekta Od šivaće mašine do Fejsbuka, dva veka evropske ženske književnosti, koji se odvija uz podršku Kreativne Evrope. U okviru tog projekta, Štrik je objavio 10 knjiga iz 10 različitih evropskih zemalja, a više o tome moći ćete da čujete na samom festivalu. Neustrašive će zoomirati iz svojih domova, a festival će moći da se prati uživo na Štrikovom Youtube kanalu.

19.Mar 2021
20.Mar 2021
online
besplatno