Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Onlajn zbirka pesama „Papir kamen kamen”

AUTOR: CityMagazine 31 Mar, 2021
Onlajn zbirka pesama „Papir kamen kamen”

Nedavno održan u digitalnom formatu, emitovan od 21. do 23. marta na svim onlajn platformama Kulturnog centra Beograda, festival Svetski dan(i) poezije PAPIR KAMEN KAMEN Beograđani će moći da gledaju i prolazeći Trgom republike, u izlogu ove institucije, do kraja tekućeg meseca (marta). Digitalni formati odnosno video zapisi, koji su zamenili pesnička čitanja uživo, mogu se pogledati i na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda.

Kao kruna ovog projekta, umesto tribina, sastavljena je zbirka pesama PAPIR KAMEN KAMEN, kao dijaloška e – publikacija.

Dobro poznata dečija igra na koju se oslanjamo u naslovu – Papir kamen makaze – zasniva se na nehijerarhijskom cikličnom sistemu, sa devet mogućih kombinacija poteza. Upravo toliko mladih autora i autorki, koji stvaraju na istom jeziku, ove godine predstavilo se kroz svoje stihove: Đorđe Ivković (SR), Marija Dejanović (HR), Marija Dragnić (CG), Tomislav Augustinčić (HR), Radmila Petrović (SR), Alen Brlek (HR), Vladana Perlić (RS), Anita Pajević, (BiH) i Jana Radičević (CG).

Italijanski institut za kulturu u Beogradu pružio je dodatnu podršku ovogodišnjoj manifestaciji, pa smo imali priliku da i tri mlade italijanske pesnikinje – Đulija Martini, Alma Spina i Beatriče Kristali – budu deo ovogodišnjeg programa. Njihove pesme bile su prvi put prevedene na srpski jezik (prevod Zorana Đaković Miniti) posebno za ovu priliku.

Urednica zbirke je pesnikinja i dramaturškinja Maša Seničić, a ilustrator i grafički dizajner je Srđa Dragović, dok je snimatelj i direktor fotografije video zapisa Marko Milovanović.