Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Preporuka za čitanje: „Pismo na šinama“ Marije Vasić

AUTOR: CityMagazine 03 May, 2021
Preporuka za čitanje: „Pismo na šinama“ Marije Vasić

„Suprotno od ljubavi nije mržnja, već ravnodušnost.“ Ove reči F. M. Dostojevskog uvode nas u novu knjigu Pismo na šinama Marije Vasić, profesorice sociologije iz Novog Sada. Knjiga je posvećena i namenjena svima onima koji ne pristaju na ravnodušnost, a nastala je kao svojevrsna reakcija na njen književni prvenac Kad Bog zažmuri, potresnom svedočanstvu o Holokaustu.

Naime, u svojoj prvoj knjizi Marija nam je donela priču satkanu na osnovu ograničenih podataka iz arhiva o bebi koja je preživela Novosadsku raciju tako što je majka tik pre nego što će okončati u zaleđenom Dunavu predala sledećima u koloni, a ovi sledećima… Kako ništa nije slučajno, knjiga je dospela u ruke preživele koja danas živi u Izraelu i koja se verovatno opet ne igrom slučaja zove Marta, baš kao i njena majka u knjizi.

Usledilo je poznanstvo Marije i Marte Flato, a ono je otvorilo nove priče o Martinom dedi Maksu Kasovicu, čije pismo bačeno kroz prozor voza za Aušvic stiže zahvaljujući dobrim ljudima na adresu, o njenom bratu Šaulu Ladaniju, svetskom rekorderu u brzom hodanju iz Izraela koji čuva to pismo, Jeleni Jovandić, koja je u jednom danu izgubila pet sinova, devojčici Ileani Čura koja je preživela jer se vratila po kaput, ukrajinskoj porodici koja je dve godine živela u pećini itd.

Marija Vasić je sve te priče napisala na osnovu autentičnih svedočenja preživelih. Lično je razgovarala sa nekima od njih i kako kaže, iako su imali različite puteve, svi imaju istu ljubav prema životu i izgovaraju gotovo identične rečenice.

„Svi su dugovečni, puni poleta i životne energije. To što su bili na ivici smrti tokom Holokausta učinilo je da shvate šta je zaista važno i njihova poruka nam je lekcija u tom smislu. Uz to, svi oni lišeni su mržnje i sposobni su da oproste. Sve te priče nadahnjuju i kao takve zaslužuju da budu zabeležene i sačuvane od zaborava“, priča autorka.

Osim svojim knjigama, Marija Vasić i kao profesorica u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj angažovano podseća na zlo koje donosi antisemitizam koji i danas tinja. Holokaust nije dobio mnogo prostora u školskim udžbenicima, ali na njenim časovima tokom januara to je važna tema.

„Učenici budu vrlo zainteresovani. Rade prezentacije o lokalnoj istoriji, traže spisak knjiga i filmova da dopune znanje… Kroz priče o ljudima učimo da je ravnodušnost strašno opasna jer ostavlja prostora da pored nemih posmatrača prođu užasna zla. Antisemitizam je lakmus papir za nevolje u društvu i najbolji pokazatelj da u njemu jača nacionalizam i ekstremizam. Izlazak iz ravnodušnosti je početak empatije, a ona i solidarnost spašavaju svet“, zaključuje profesorica Vasić.

Knjiga Pismo na šinama može da se kupi u knjižarama „Bulevar Books“, „Skalar“ i „Mala velika knjiga“ u Pozorištu mladih u Novom Sadu.