Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Stripski jubileji u ovoj godini

Deveta umetnost je ona koja se možda i najčešće potcenjuje po pitanju svoje ozbiljnosti, raznovrsnosti i uopšte preporučljivosti. Situacija se ipak menja i sve više ljudi polako upoznaje čari stripova i grafičkih romana kao vrlo zanimljivog štiva za različite generacije. U prilog tome da nikako ne treba potcenjivati ovu vrstu umetnosti govori činjenica da su stripovi u modernom obliku prisutni bezmalo ceo vek, a da pravo poreklo vode još iz Japana iz 18. veka. S tim na umu, mnogi junaci ove godine slave manji ili veći jubilej, pa smo za vas izdvojili deset slavljenika, i to od najstarijeg do najmlađeg.

Fantom (85)

Nakon uspeha koji je postigao njegov Mandrak, Li Fok dobio je zadatak da stvori još jednog uspešnog stripskog junaka, što mu je i uspelo. Lik Fantoma, odnosno „duha koji hoda”, nastao je po uzoru na legendu o Kralju Arturu, ali i likove Tarzana, Zoroa, pa i dečaka Moglija iz Kiplingove Knjige o džungli. Može se reći da je on postavio pravilo kostimiranja i maske za sve superheroje koji su došli posle njega, ali se izdvaja po jednoj činjenici.

Izvor: Amazon.com

Uprkos tome što se predstavlja kao besmrtni zaštitnik prirode i nemoćnih za kojeg mnogi veruju da je star više od 400 godina, u pitanju je maska koja se nasleđuje po muškoj liniji; više od četiri veka sin menja oca nakon njegove smrti. Svi Fantomi nose ime Kristofer Voker i žive u izmišljenoj afričkoj zemlji Bengali gde se bore protiv nepravde.

Prvo pojavljivanje: The Singh Brotherhood #1 (17. 2. 1936)

Čudesna žena (80)

Ne samo što je u poslednje vreme popularna usled nastavka igranog filma s Gal Gadot, nego je u pitanju možda i najznačajniji ženski lik u istoriji stripa. Nastala je kao ženski pandan Supermenu i Betmenu, a njen tvorac, psiholog Vilijam Marston, bio je inspirisan svojim životom i odnosom sa suprugom i zajedničkom ljubavnicom. Čudesna žena je preuzela mnoge osobine od prvih feministkinja i svojim pojavljivanjem i avanturama razbila je stereotip o „dami u nevolji” kojoj je neophodna muška pomoć.

Izvor: comicvine.gamespot.com

Princeza Dajana od Temiskire rođena je na ostrvu na kome postoje samo žene, uz pomoć svoje majke kraljice Hipolite, i u kasnijoj verziji stripa, boga Zevsa. Ona poseduje razne moći starogrčkih bogova, a u stvarnom svetu uzima ime Dajana Prins.

Prvo pojavljivanje: All Star Comics #8 (21. 10. 1941)

Zeleni Strelac (80)

Originalno je zamišljen kao „novi Betmen” koji treba da privuče istu publiku i izdavaču zaradi dodatni profit. Ponovo imamo mladog bogataša koji ima razna kul pomagala, danju je deo korporativnog sveta, a noću se bori protiv zločinaca. Oliver Kvin je, kako mu ime kaže, odličan strelac i njegov arsenal neobičnih strela je ono što ga vadi iz svake neprijatne situacije.

Izvor: wall.alphacoders.com

Tokom godina, ovaj stripski serijal postao je mesto za iskazivanje mnogo ozbiljnijih tema i društvenih problema. Iako ga još nismo videli na velikom ekranu u igranom obliku, rast u popularnosti doživeo je zahvaljujući nedavno završenoj seriji Arrow.

Prvo pojavljivanje: More Fun Comics #73 (novembar 1941)

Rip Kirbi (75)

U trenutku pojavljivanja ovaj strip izazvao je veliko interesovanje zbog otklona od dotadašnjih „petparačkih priča” i veće dubine glavnog lika. Rip Kirbi je detektiv, bivši marinac, koji donosi nadu u neko bolje sutra nakon povratka iz rata.

Izvor: ausreprints.com

On je intelektualac koji nosi elegantno odelo, naočare i lulu, i ne koristi isključivo sirovu snagu za rešavanje slučajeva i konflikata. Donosi suptilniji pristup i često očara partnerke svojih neprijatelja, koje lako padaju na njegov šarm. Jedan od najdugovečnijih „kaiš” stripova.

Prvo pojavljivanje: The Official Rip Kirby #1 (4. 3. 1946)

Talični Tom (75)

Legendarni „kauboj brži od svoje senke” bio je jedinstven odmah po pojavljivanju, jer je ovo bio prvi humoristički vestern-strip, koji je više težio parodiji. Lik je pozajmio od glumca Garija Kupera, a u serijalu su se pored istorijskih ličnosti Divljeg zapada pojavile i reference na brojne poznate likove pop kulture.

Izvor: flanderstoday.eu

Serijal je voljen širom Evrope, a i u našoj zemlji oduvek ima kultni status. Zanimljivo je da je njegov tvorac Moris hteo da „ubije” braću Dalton već posle samo nekoliko pojavljivanja, ali ga je u tome sprečio Rene Gosini, inače kokreator Asteriksa.

Prvo pojavljivanje: Spirou Almanach 47 (7. 12. 1946)

Zagor (60)

„Duh sa sekirom” je pored rodne Italije bio i ostao među najpopularnijim stripovskim junacima na našem prostoru. Patrik Vajlding, ili Zagor, zaštitnik je svoje šume Darkvud i spona između svih Indijanaca, čuva mir između njih i bledolikih koji bi da ih ugroze i uzurpiraju oblast.

Izvor: sergiobonelli.it

Njegov verni pratilac je simpatični debeljko Čiko, a avanture se ne odvijaju samo u močvari oko šume, već ih vode na neka nova i neistražena mesta gde se suočavaju s raznim nedaćama i neprijateljima. Zagorova najveća slabost je što nikako ne trpi nepravdu i mora da se umeša svuda gde vidi makar i njenu trunčicu.

Prvo pojavljivanje: Collana Lampo #1 (15. 6. 1961)

Fantastična četvorka (60)

Nastali su kao Marvelov odgovor na DC-jevu Ligu pravde Amerike i brzo postali svetski popularna superherojska četvorka. To je prvi tim iz pera legendarnog dvojca Sten Li i Džek Kirbi, koji je svoje supermoći dobio odlaskom u Negativnu zonu. Odlučili su da ne kriju svoje identitete, već da sposobnosti iskoriste da čine dobro pod okriljem javnosti.

Izvor: cinemablend.com

Tim čine Rid Ričards (Gospodin Fantastični), Suzan Storm Ričards (Nevidljiva Žena), Džoni Storm (Čovek Baklja) i Ben Grim (Stvor). Još uvek se čeka prava, verna igrana filmska adaptacija njihovih avantura.

Prvo pojavljivanje: The Fantastic Four #1 (novembar 1961)

Komandant Mark (55)

Iako je u pitanju italijanski strip, čudnom igrom slučaja premijeru je prvo doživeo u Francuskoj, pa tek onda u rodnoj zemlji. Naslovni junak predstavlja neku vrstu kopije ili brata Velikog Bleka, prethodno popularnog lika istih autora, koji je život posvetio obračunu s Englezima u borbi za američku nezavisnost.

Izvor: amazon.it

Vođa je grupe patriota koja sebe naziva Vukovi s Ontarija, predstavlja odličnog borca prsa u prsa, ali i vrsnog stratega i umešnog govornika. Društvo mu prave dobroćudni Mister Blaf i Indijanac Žalosna Sova, koji zajedno s njim osujećuju mnoge zavere i spletke.

Prvo pojavljivanje: Collana Araldo #1 (septembar 1966)

Dilan Dog (35)

Nakon što je strip Marti Misterija dokazao da se italijanska izdavačka kuća Sergio Bonelli Editore ne mora baviti samo vestern-stripovima, pojavio se i novi lik Dilan Dog koji je otvorio vrata horora. Čuveni istraživač noćnih mora umnogome je inspirisan pričama o Šerloku Holmsu, a lik je pozajmio od glumca Ruperta Evereta.

Izvor: geektyrant.com

Popularnost ovog stripa u Italiji i bivšoj Jugoslaviji uslovila je činjenica da veliki deo njegove publike čine žene. Možda tajna leži u tome što, uprkos sveprisutnom hororu i krvavim scenama, Dilan uvek pronađe vreme da se istinski zaljubi u svaku lepu devojku koju sretne.

Prvo pojavljivanje: L’alba dei morti viventi (oktobar 1986)

Dedpul (30)

Poznat kao „Lajavi strelac”, Vejd Vilson ili Dedpul pojavio se kao reakcija na mnoge superherojske naslove prepune teške drame i velikih životnih pitanja. Postao je akciona parodija na mnoge likove i žanrove, i platforma na kojoj je ceo tim koji je radio na njemu maksimalno sebi davao oduška.

Izvor: comicyears.com

Serijal je prepun eksplicitnih scena, ali i vrhunskog humora i čestog rušenja „četvrtog zida” i pop-kulturnih referenci. Nedavno je postao još popularniji nakon što ga je na velikom ekranu dva puta tumačio Rajan Rejnolds.

Prvo pojavljivanje: The New Mutants #98 (februar 1991)

Ove godine jubileje slave i: Dik Trejsi (90), Kapetan Amerika (80), Akvamen (80), Kapetan Miki (70), Stvorenje iz močvare (50), Nejtan Never (30)…

Naslovni kolaž: bdaddikcom/oneofus.com/starstills.com