Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Bendovi i umetnici koji su izdali samo jedan album

AUTOR: CityMagazine 19 Mar, 2021
Bendovi i umetnici koji su izdali samo jedan album

Slava je nešto što mnogi jure, a ne dostignu baš svi. Tako je i u muzici, gde mnogi bendovi i umetnici traže svoje mesto pod suncem i potom ne žele nipošto da ga prepuste. Međutim, često u tome preteraju, odnosno stvaraju muziku i nastupaju mnogo duže nego što to fanovima prija i njihova muzika postaje neželjena. Sa druge strane, ima i onih koji snime jedan vrhunski album i tu stanu. Danas se bavimo njima i donosimo vam nekoliko primera bendova i umetnika koji su izdali samo jedan album.

Them Crooked Vultures

Ova takozvana supergrupa, koju čine Dejv Grol (Nirvana, Foo Fighters), Džoš Hom (Queens of the Stone Age, Eagles of Death Metal…) i Džon Pol Džouns (Led Zeppelin), snimila je album koji je naišao na odlične reakcije slušalaca i kritičara. Iako nisu zvanično rekli da nikada više neće snimati albume, prvenac je izašao još 2009. godine i verovatnoća za novi smanjuje se svake godine.

Lorin Hil

Lorin Hil, najpoznatija po radu u hip hop bendu Fugees, izdala je za sada jedini solo album pod nazivom The Miseducation of Lauryn Hill još 1998. godine. Album zvuči vrhunski i nakon dvadeset godina, što samo dokazuje da je u pitanju bio pun pogodak koji se nije oslanjao samo na slavu njenog benda. Ko zna, možda ova umetnica odluči da snimi još neko takvo ostvarenje do kraja karijere…

Sex Pistols

Njihov album Nevermind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols šokirao je javnost kada se pojavio i probudio bunt i energiju u mnogim mladim ljudima. To je neraskidivi deo pank pokreta i jedan od najuticajnijih albuma svih vremena. Ključne reči su autentično i divlje i to je ono što su mnogi prepoznali i voleli u njima. Nažalost, u istoriji ostaje zabeležen samo jedan album koji će ostati da večno sija.

Džef Bakli

Jedna tragična figura za koju mnogi nisu čuli, a vredi znati njegovo ime. Džef Bakli je ostao bez oca sa samo devet godina, a život mu se završio sa trideset kada je potpuno obučen otišao na noćno plivanje i telo mu je pronađeno narednog dana. Iza sebe je ostavio jedan jedini studijski album Grace, koji predstavlja perfektno ostvarenje čiju su vrednost mnogi shvatili tek naknadno. Tužno je što je Džef imao ceo život pred sobom, a jedina utešna činjenica je što je uticao na mnoge današnje umetnike svojim pesmama i inspirisao ih da se bave tim poslom.

Temple of the Dog

Ova grupa predstavlja mešavinu članova benda Pearl Jam i Soundgarden, a album je snimljen u čast pokojnog Endrua Vuda, jedne od tragičnijih figura Sijetl rok scene. Jedini album koji su snimili zvuči moćno i upečatljivo, a sada kada više ni Kris Kornel nije sa nama, još za nijansu tužnije. Svakako je nešto što treba da čuju i oni koji nisu ljubitelji grandž muzike.

Izvor: Far Out Magazine

Naslovna fotografija: Getty Images