Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Muzička recenzija: Razni izvođači „Paket aranžman“ (Croatia Records 2021)

AUTOR: Aleksandar S. Janković 02 Mar, 2021
Muzička recenzija: Razni izvođači „Paket aranžman“ (Croatia Records 2021)

Inicijalni kulturni cunami koji je sa zapada, Ljubljane, Rijeke i Zagreba došao do Beograda, stvorio je lokalni melanž dekadencije već porozne ideje samoupravljanja s recidivima recesije zapadnih zemalja iz kojih su proizašli pank i novi talas.

Kao svaki pravi, istiniti i brutalni umetnički pravac, i ovaj je kratko trajao i imao jasan otklon od nostalgije i sentimenta. Neki začudni oblik epigonstva dogodio se s novim talasom, ne toliko željenim, ali svakako voljenim i na neki način autističnim detetom crnog talasa koji je u vremenu ovaploćenih ideja o nekoj budućoj konfederaciji pobačenog bratstva i jedinstva predstavljao neobjašnjiv i paradoksalan smiraj pred veliku buru.

Velika bura se već desila u vremenu kad je novi talas stasavao, a to je smrt Josipa Broza, mističnog i harizmatičnog doživotnog predsednika SFRJ koji je, opet, imao neki brokatni odnos prema tekovinama mladih s obzirom na to da se celokupna ideja nove Jugoslavije zasnivala na idejama novog i mladosti. Možda bi mladi Broz, mnogo pre nego što je stupio na slobodnu teritoriju 1941. i krenuo u kreaciju nad kreacijama, i voleo besne, direktne i nezrele pesme Buldožera i Pankrta, zašto da ne i Prljavog kazališta ili Električnog orgazma, međutim, različito vreme stvara različit narativ bunta i otpora.

Jugoslovenski novi talas je pre svega sveobuhvatni kulturni pokret (književnost, rokenrol, slikarstvo, konceptualna umetnost, teatar, film…) koji je započeo nešto pre smrti Broza krajem sedamdesetih i obuhvatao mladu, progresivnu kulturnu scenu Ljubljane, Zagreba i Beograda (i donekle kasnije Sarajeva) koji nije dugo trajao per se, ali je ostavio veliki uticaj do početka devedesetih. Isti je bio ideal (istog tog bunta i otpora) ali je i nedosanjani san osamdesetih. Pored osvajanja kulturne slobode, antiinstitucionalizma, procvata liberalnih ideja nasuprot socrealističkoj rigidnosti i individualnosti, pojavili su se i brojni razvodi brakova saglasno nekoj vrsti produžetka i emancipacije seksualne revolucije, zatim pornografija, hedonizam, politički diletantizam, pop kultura i široka upotreba narkotika koja će u urbanoj popkulturnoj sceni uzeti pozamašan danak.

Iz današnje perspektive osamdesete u SFRJ ne izgledaju samo kao Belle Epoque, one to i jesu, jer su poslednja dekada koja je „imala srce” koje se iskazalo globalnim popkulturnim revoltom protiv socijalne nepravde, sebičluka, birokratije, nesposobnosti i hipokrizije propadajućeg socijalističkog sistema. S druge strane, novi talas kraja sedamdesetih i osamdesetih i dalje je imao nadnacionalni kulturni kontekst i ako se u umetničke svrhe koketiralo s nacionom i religijom (Laibach, Idoli) ili politikom (Pankrti, Električni orgazam, Azra…).

Najznačajniji artefakt tog doba je ploča Paket aranžman, koja baš ovih dana slavi četrdeseti rođendan. Tri beogradska benda (Idoli, Šarlo akrobata, Električni orgazam) nevoljno su pristala da se guraju u liftu prolaznosti, međutim, vreme će pokazati koliko je to bila veličanstvena ideja.

Visoki koncept Idola proizašao iz meklarenovske umetničke manipulacije Dragana Papića dobio je jak polivalentan identitet van prvobitne namene. Nikada do tada i od tada nije se desilo da jedan bend samo na četiri pesme sažme šizofreno zamešateljstvo rastrzanosti zemlje i epohe u kojoj dominiraju boljševizam, američki konzumerizam i osetljivost „nemačkog pitanja”. Plus minimalistička crtica o sopstvenim plastičnim životima. Nikada do tada se nije desilo da jedan bend snimi pesme koje su nastale samo u nekoliko sati s politički flagrantnim porukama na lokalnom (kafić), globalnom (krokodili) tj. glokalnom smislu (Vi). I nikada do tada i od tada se nije desilo da najnekomunikativniji bend epohe snimi tri najkomunikativnije pesme na ovom albumu, a onda se ode u paramparčad posle albuma koji je i danas živ organizam više nego skup pesama. Sinergija, Sveti duh, motivacija, genijalnost?

Beograd tih godina nikada nije bio mračniji i musaviji, a s druge strane nikada svetliji i talentovaniji. Ova ploča je bukvar koji treba besplatno da se deli svakoj porodici…