Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Neke ljubavi ipak nisu buržujski konstrukti, zar ne?: Pet Shop Boys – ON/OFF

AUTOR: Zoran Janković 14 Aug, 2020
Neke ljubavi ipak nisu buržujski konstrukti, zar ne?: Pet Shop Boys – ON/OFF

Iako i sami oni u jednoj od svojih poznijih pesama tvrde upravo to (Love is a Bourgeois Construct), čini se da su neke ljubavi u javnom prostoru ipak istrajne i iskreno proživljene, kao, recimo, ljubav koju imaju poštovaoci zvuka, stila i svega onoga što Pet Shop Boys postojano i izdašno nude i u nekom širem smislu predstavljaju, i tako već tri i po decenije. Povodom velike i pomalo nenadane pobede (West End Girls je u opsežnoj i ozbiljnoj anketi glasila The Guardian proglašena najboljom pesmom koja je ikada dobacila do prvog mesta najprodavanijih singlova u Britaniji), evo podsećanja na PSB zlato – deset velikih i izvandrednih, zvaničnih hitova i, na drugom tasu, deset pesama koje se odlično kotiraju kod poštovatelja iako nikada nisu bile isticane i planirane kao singlovi.

ON:

 • West End Girls

Teško da ima rečitijeg uzorka onoga što PSB spremili da predstave svetu od tog početnog im singla i prvog kolosalnog hita; West End Girls je ilustrativna crtica iz života grada koji se hteo-ne hteo ubrzano menja, a sama traka kombinuje domaćinski bogato promišljen synth-pop zvuk i rep deonicu. Uz podosta zavodljivog splina.

 • It’s a Sin

Prva potpuno zaokružena pop-simfonija u njihovom opusu i velika oda nevoljama koje moraju da prevaziđu svi oni koji rođenjem na plećima nose teret drugosti. Spot Dereka Džarmana samo je potcrtao silnu hiperdramatičnost ove sjajne numere.

 • Rent

Kako izgleda savršeno elegantan i iskreno dramatičan pop-hit za očito sva vremena pokazuje Rent, pritom ukazujući na klizavi teren na koji stupa svaka romansa između, nazovimo to tako, ekonomski neravnopravnih. O živote, teškoćo i lepoto! Naravno, podsetite se i verzije u izvođenju Lajze Mineli (sa albuma Results, za koji su zaslužni upravo Pet Shop Boys).

 • Heart

Iz iste ere stiže ova bravuroznost – naoko jednostavna a melodijski simfonično izrazito složena pesma o, reklo bi se, neumerenosti prvog talasa zaljubljenosti. Pre no što nahrupe cinizam, sitničavost i zamor materijala.

 • What Have I Done to Deserve This?

Ovaj organski spoj, spoj zvuka Pert Shop Boys-a, bezvremenskog glasa neprevaziđene Dasti Springfild, tada veteranke malo je reći prefinjenog ostrvskog popa, do dana današnjeg ostaje primer savršene i savršeno odmerene ravnoteže između mnogozaslužnih. Pa još i uz prstohvat kempa.

 • Domino Dancing

Pet Shop Boys su zadatim synth-pop temama i H-Energy pristupu neretko dodavali i izvesnu ali uvek jasno primetnu i primerenu notu melanholije, o čemu svedoči i ovaj evergrin, ojačan znalački upotrebljenim baleara ukrasima.

 • Being Boring

Ovde već stižemo do krunskog im dela na temu neporecive melanholije kao ključnog sastojka u njihovom doživljaju sveta i popa. Uz to, reč je o velikoj i mudroj pesmi o prolaznosti svega i svih, prolaznosti koja, pak, nije lišena lepote i svrhe. Pesmu krasi čak i u milozvučnijim sferama redak zvuk harfe.

 • Vocal

Još od samih početaka i prvih dugosvirajućih im izdanja, primetna je i ta doza postmoderne metatekstualnosti, odnosno, sklonost ka preispitivanju prirode i svrsishodnosti muzike danas. Nekako najzavodljivije to zvuči u ovom sočnom plesnom hitu.

 • Thursday

Na nekom opštem uzorku, Pet Shop Boys nisu preterano skloni duetisanju (mada, ima odličnih radova na tu temu, kao i promašaja – poput onog sa Kajli Minog), ali Thursday, bogatija za nadahnutu rep-deonicu Exampla, jeste savršena pop-pesma savremenog kova, pritom na važnu i univerzalnu temu – razdvojenosti voljenih usled ovakvih ili onakvih životnih okolnosti i izbora.

 • The Pop Kids

Pomenuta metatekstualnost predstavlja samu srž skočne a setne i nostalgične pesme sa osvrtom na zlatnu eru ostrvske popularne kulture, kao okidača lične emancipacije na putu ka nekom krajnjem obliku i svetonazoru.

OFF:

 • In the Night

Zahvaljujući drugim medijima i naknadnim prilikama, ova vrsna plesna pesma našla je put ka dužem pamćenju šire publike; a u njoj je najočigledniji uticaj producenta Bobija Orlanda i načina na koji je on mudro minimal-elektro zvuk sredine osamdesetih prilagodio osnovi zvučnog univerzuma i poetika Loua i Tenanta.

 • I Want to Wake Up

Nekim čudom ova izvrsna numera nikada nije postala zvaničan singl, a zauzima sigurno visoko mesto na listi najvoljenijih pesama ovog dvojca. Pesma počiva na jednostavnoj melodijskoj liniji, potcrtanoj baš onako kako je PSB podučio pominjani Bobi Orlando na samom početku karijere. A u pitanju je potresna pesma o samoći kao nepremostivoj stupici.

 • I Want a Dog

Nešto slično da se sresti i u ovoj impresivnoj pesmi o životu na osami; i ova pesma je posvedočila da Pet Shop Boys uspešno izbegavaju sve zamke moguće banalnosti čak i kada krenu od, kako se isprva čini, profane zamisli.

 • I’m Not Scared

Ova maestralna pesma u prvom naletu našla se kao udarni singl na albumu brzo zaboravljenog instant-benda Eighth Wonder, u kom je najpromentnija bila glumica i pevačica (i potonja supruga mnogih), Petsi Kensit; ipak, tek u izvođenju svojih tvoraca, ova je pesma pokazala svu svoju dramatičnu lepotu u punom sjaju.

 • My October Symphony

Elegično-eterična, ova numera jeste i krajnje sugestivan dokaz jednostavnosti i suptilnosti kao vrhunskog i neprolaznog višeg koncepta u viđenju Pet Shop Boys-a. A na stranu to što je reč o (još jednoj) izrazito ubedljivoj pesmi o sutonu kao neumitnosti, životnoj i duševoj.

 • The Theatre

Definitivno jedna od najdepresivnijih pesama u diskografiji PSB, ova turobna simfonija sa naglašenim gudačima donosi povest o teatarskoj suštini naših bitisanja i odnosa u koje, tako, manje ili više, ali u biti svakako teatralni, stupamo sa onima sa kojima nam se ukrste životne putanje. Iz ovog ili onog razloga.

 • Dreaming of the Queen

Mimo kraljice u naslovu, kao simbola samodovoljne ravnodušnosti, nošene potpunim nedostatkom empatičnosti prema neznatnim civilima, ova potresna pesma zapravo govori o posledicama tih prvih nekoliko talasa pandemije AIDS-a.

 • The Way It Used to Be

Lični favorit i najomiljenija pesma iz čitave diskografije Pet Shop Boys-a, ova briljantna numera predstavlja i odličan izbor ako se usredsredimo samo na pesme za plakanje (tzv. weeper songs) ili ako poželimo da se prisetimo majstorluka i ogromnog dara u srži kantautorskog rada ovih velikana. Tekst ukazuje na bol usled rastanka (ove ili one vrste) ili na onaj trenutak kada spoznaja o kraju postaje neporeciva istina. A tu je i osvrt na bahatost mladosti (’we’re fearless when we’re young’). Tek toliko da podseti da PSB rime uvek imaju sijaset značenja i finesa.

 • Into Thin Air

Na pretposlednjem albumu kao tihi favorit mnogih temeljnjih i posvećenijih ljubitelja ovog velikog benda izdvojila se pesma Into Thin Air, posebice mračna i izrazito polemična i intrigantna na planu teksta – u njoj se dvojac bavi privlačnošću i izvodljivošću nestanka sa radara, nestanka u neznanom pravcu, radikalnog bega od civilizacijskih okova i nameta, nešto pamtimo, recimo, i iz čuvenog dela Henrija Dejvida Toroa, Valden. Into Thin Air skreće pažnju i na činjenicu da su PSB s punim pravom izborili mesto ispod mikrožanrovskih zastava na kojima piše smart dance/dance with brains (pametna plesna muzika/ plesna muzika koja iziskuje i upotrebu mozga).

 • Burn

Pomalo nihilistički zvuči ova, reklo bi se, tipska plesna numera krojena za kontemplacije na podijumu za igru; osim toga, Burn se nadovezuje na poveći broj PSB radova gde je jasna i očigledna njihova fascinacija i vezanost za nasleđe i kod nas svojevremeno silno voljenog italo (boot) disko zvuka.

Naslovna fotografija: Ann Suma

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Kultura

Samo jedan muzički izvođač je ušao u Rokenrol kuću slavnih čak tri puta

Rokenrol kuća slavnih je jedna od retkih poštovanih institucija posvećenih ovom popularnom muzičkom žanru. Ona se nalazi u Klivlendu, a…

Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović najavili novi Kids Fest i poručili nam kako da sačuvamo dete u sebi

Kulturni program za decu je nešto što uvek treba istaći i pohvaliti, što bi moralo biti mnogo prisutnije i raznovrsnije…

Indexi i prijatelji obeležavaju 60 godina od osnivanja benda

Koncertni spektakl INDEXI I PRIJATELJI omaž je kultnom sarajevskom bendu INDEXI. Povodom 60. godišnjice od osnivanja benda, produkcijska kuća MUSIC…

„Svet pokreće ške”, kaže beogradski reper Bvana

Beogradski reper Nikola Ćosić poznatiji kao Bvana objavio je novi spot za pesmu Svet pokreće ške sa albuma Zelena glava…

Deset stvari koje ne smete propustiti na Novosadskoj nedelji dizajna

Design Week Novi Sad, pod sloganom ’’Eho’’ počinje 30. septembra i traje do 7. oktobra na Spensu. Kao što je…

Smeli, uzbudljivi i novi bendovi koje ne smete propustiti na Changeover festivalu

Beograd je dobio novi internacionalni showcase muzički festival Changeover, koji će se dešavati na raznim lokacijama od 6. do 8.…