Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pet svetskih premijera na ovogodišnjem „Belgrade SAXperience”-u

AUTOR: CityMagazine 01 Oct, 2019
Pet svetskih premijera na ovogodišnjem „Belgrade SAXperience”-u

Šesti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 2. do 5. oktobra u Beogradu. I ove godine na Belgrade SAXperience-u premijerno će biti izvedena nova dela domaćih kompozitora specijalno naručena i komponovana za ovaj festival.

Misija festivala Belgrade SAXperience je da, osim promocije saksofona kroz različite muzičke žanrove, motiviše i promoviše domaće kompozitore da stvaraju nova dela za ovaj instrument. Tokom šest godina postojanja na Belgrade SAXperience-u je nastalo deset kompozicija i to za solo saksofon, saksofon u različitim kamernim sastavima, kao i solistički uz pratnju orkestra.

Svake godine, poručene kompozicije se premijerno izvode u glavnom programu festivala u renomiranim koncertnim dvoranama, a ostvarenja su interpretirali najveći svetski i domaći umetnici.

Stvaranjem novih dela Belgrade SAXperience ispunjava jedan od svojih osnovnih ciljeva i na pravi način podstiče domaću kulturnu scenu i obogaćuje kulturnu baštinu u oblasti muzike kako u Srbiji tako i u svetu.

Od 2014. do danas za festival su komponovali renomirani kompozitori poput Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Aleksandara Sedlara, Jovane Stefanović, Anje Gnjatović, Ognjena Popovića i Frančeska Santućija. Ovaj cilj festivala (koji je već prerastao u tradiciju) pokrenuo je kompozitore da stvaraju nova dela za ovaj instrument.

Nove naručene kompozicije za ovogodišnji Belgrade SAXperience festival komponovali su Aleksandar Sedlar i mlada kompozitorka Irina Stefanović.

Aleksandar Sedlar

O svojoj novoj kompoziciji pod nazivom Tudor Etide Aleksandar Sedlar je rekao: „Tudor Etide su plod dugogodišnjeg prijateljstva između mene i splitskog saksofoniste Gordana Tudora. Sastoje se iz tri kratka stave (stanja), pri čemu svaki stav ima svoje specifične tehničke i muzičke izazove. U prvom stavu (Moderato maestoso, alt saksofon) se na graciozan način izlažu materijali, čiji će se fragmenti naći i u sledeća dva stava. Drugi stav (Largo rubato, sopran saksofon) je mirnog karaktera i bazira se na spoju arpeđa sa dugim ili dominantnim tonovima, i time se postiže efekat melodije i pratnje koja žubori. Treći stav (Vivo vivo, alt saksofon) bazira se na različitim artikulacijama balkanskih i istočnoevropskih trilera u novom kontekstu.”

Kompoziciju Aleksandra Sedlara premijerno će izvesti saksofonista Gordan Tudor u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, 2. oktobra 2019. Gordan Tudor izvešće premijerno još dve kompozicije, kompozitora Rija Node i Ante Grgina. 

Mlada kompozitorka Irina Stefanović se oseća posebno počastvovano što je dobila priliku da da doprinos, sada već renomiranom muzičkom festivalu u Srbiji rekavši da je svoju Evening Waves kompoziciju za saksofon, klavir i gudački kvintet napisala kao narudžbinu za ovogodišnji festival i da joj je zbog toga posebna čast. „Kompozicija bi trebalo da dočara magiju večernjih talasa, njihove lagane pokrete i slike koje crtaju u pesku. Svaki deo kompozicije ima određenu asocijaciju na morske talase” objasnila je kompozitorka.

Irina Stefanović

Delo Irine Stefanović premijerno će izvesti duo Prometheus i gudački kvintet u Svečanoj sali Skupštne grada Beograda, 4. oktobra 2019.

Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije petu, premijernu kompoziciju Filipa Lerua izvešće Klod Delangl, jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu. 

Šesto izdanje Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji organizuje Udruženje saksofonista, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Franuskog instituta u Srbiji i Radisson Collection Old Mill Hotela.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Više na www.belgradesaxperience.com

Naslovna fotografija: Miloš Pantelić

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Kultura

Pet puta kad su negativci bili tolko dobri, da smo navijali protiv Džejmsa Bonda

Šesdeset godina filmova o Džejms Bondu kasnije, moramo da priznamo da nismo uvek navijali za njega. Da, on je good…

Animirana avantura „Šape gneva – legenda o Henku” stigla u naše bioskope

Zabavna animirana avantura Šape gneva – legenda o Henku (Paws of Fury: The Legend of Hank) stigla je u bioskope…

Brkovi rasprodali beogradski koncert

Nakon četiri godine pauze, “Brkovi” rasprodali samostalni beogradski koncert pre dana nastupa! Za koncert koji je najavljivan kao pravi pank-folk-wellness…

Džared Leto će biti Karl Lagerfeld u novom biografskom filmu

Čuveni modni dizajner Karl Lagerfeld biće oživljen na velikom ekranu u biografskom filmu, a tumačiće ga Džared Leto, koji će…

Počinje skupljanje potpisa da trg ispred SKC-a dobije naziv po Tusti iz KUD Idijota

Kako je najavio Savez komunističke omladine Jugoslavije, danas će krenuti sakupljanje potpisa da prostor ispred SKC-a u Beogradu ponese naziv…

Ograničen broj ulaznica po posebnoj ceni za koncert „Zoran pjeva Arsena”

Album Zoran pjeva Arsena, dirljiva posveta najvećem hrvatskom kantautoru Arsenu Dediću, svojim je izlaskom u februaru 2019. godine pobudio veliko…