Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sintije, Cile, sintije, pokaži mi najbitnije – najbolje od novijeg sintpopa i sintvejva

AUTOR: Zoran Janković 30 May, 2019
Sintije, Cile, sintije, pokaži mi najbitnije – najbolje od novijeg sintpopa i sintvejva

Onima koji se pronalaze u stihovima „I was brought up to the sound of the synthesiser, I learned to dance to the beat of the electronic drums…“ koje su smislili i otpevali Sara Niksi i Black Box Recorder (u pesmi naslovljenoj „Andrew Ridgley“) nimalo nije čudan ponovni i skorašnji uspon sintpopa i sintvejva. I zbilja – ko još iole dobronameran, muzikalan i iskren prema sebi i svojim ušima može da odoli melodičnim zvucima elektronike, diskretnim nagoveštajima nelagode života na osami, nagoveštajima ionako privlačne i bliske nam entropije, naoko (nauho?) hladnim ritmovima koji zapravo i um i telo cele…? U skladu sa tim, evo i male pomoći – kratkog i krajnje usredsređenog vodiča kroz ono valjano od nedavno pristiglih izdanja upravo te očito neuništive muzičke sorte.

Piše: Zoran Janković

Trevor Something

Ovaj američki muzičar, kažu, nikada ne pokazuje svoje stvarno lice; ali ko bi još mario za pojavne misterije kada iz tog uma u, srećom, redovnim nam tranšama stižu novi i novi biseri i budući klasici ponajpre retrovejv podusmerenja?

Power Glove

Podosta misterije nude i Australijanci koji stoje iza ovog projekta, u nazivu i očito nadahnutog mikrokosmosom Nintendo amblematičnih stavki? Oni svako malo potcrtavaju svoju gorljivu ljubav prema eri VHS-a, i ta vezanost je središnja tačka i njihovog najnovijeg i baš, baš, baš svežeg novog albuma (Playback).

DEADLIFE

Vraški vešt spoj sintvejva, dark vejv đakonija i primesa i ponešto eksperimentalnijih zvučnih zahvata donosi album Orphan; ono što se ovde mora naglasiti, album u ovoj konkretnoj epizodi u potpunosti jeste prava mera za ovde ponuđen izbor, bez imalo praznog hoda.

Bachelor of Hearts

Primetnu svežinu donosi i album Stay With You; sve je tu kako treba da bude i zvuči uz nedvosmislen dodatak disko, pa i fank poleta i nešto malo hip-hop ukrasa. Retrovejv i sintvejv ovim su izdanjem podsetili i na energičnije lice pomenutog žanra.

Hunter Complex

A Lars Meijer (Hunter Complex, što je tek jedan od brojnih mu umetničkih inkarnacija i pseudonima) na svom trećem albumu Open Sea vraća pomenute pravce svojim čisto instrumentalnim korenima. Pesme su izrazito melodične, zvuk je mahom topao, futuristički melanž je važna odlika ovog izdanja, a tu su i ritam mašine iz neprežaljeno-neprevaziđenih osamdesetih godina prošlog veka.

Nicky Nine

Bespogovorni, bezrezervni i nimalo optimistički darkvejv u srcu je albuma Sunscore ovog projekta. Deset tek uslovno rečeno numera, uz intro i outro, nude prilično ubedljiv i jezovit soundtrack za mračnija raspoloženja ljubitelja i poklonika ove muzičke fele.

Orax

Izobilje upečatljive i, reklo bi se, duboko proživljene melanholije,uz povremena iskliznuća u zavodljivi nokturalni čemer, pruža ovaj vanredno uspeo album. Italija se ovim projektom snažno preporučuje kao izvorište znalačkih sintvejv i darkvejv nota.

Michael Oakley

Nije sve u mraku, ima nešto i u razdraganijoj melodičnosti koja jasno sugeriše životnu radost, a sve to, naravno, unutar narečenih podžanrova; to pokazuje album Introspect na kome Michael Oakley šeta kroz brojne stilske rukavce, da bi na kraju došao do prilčno osobenog popvejv ugođaja.

Kitka

Sa mnogo toga temi ovog teksta poigravaju se i mladi/mlađi Šveđani na albumu ciljano kriptično-minimalističkog naslova K. Ovde je reč o svežim snagama i novim nadama, te njihovo tek dolazi, kao što im tek sledi i nužna stilska profilizacija. Zasad su ostavili dobar utisak, a pokazali su da nisu gadljivi i na neprekriveni pop.

Frank Woodbridge

Izobilje melodične sintvejv ortodoksije je na album Synthscapes koji, evo preporuke iz ličnog iskustva, zna da prija u naletima migrene.

Kasper Hate

Kasper Hate na najnovijem albumu ni ne pokušava da prikrije svoje neprolazne fascinacije; Play More Synthpop, međutim, vrca i od plesne elektronike, čime ovaj autor dokazuje svoju stalnu potrebu da i unutar strogo kodiranog sistema pretrčava iz mikro-žanra u mikro-žanr. I dobro mu to ide.

Parralox

Sa sada već punih deset godina iskustva ovi Australijanci su odvažno objavili prvi deo zbirke demo-snimaka i rariteta. Naravno, ima tu podosta restlova i lutanja, ali i to deluje zanimljivo i privlačno. Napomenimo da su se Parralox drznuli da obrade veličanstvenu I’m not Scared od Eight Wonder-a (zapravo, Pet Shop Boys-a). Ako, neka, sintpop i sintvejv katkad moraju da budu i suludo odvažni.

Neonski revolver

Može sintvejv, može sintpop i po, u šali, naravno, ćirično. Imamo dokaz – tu je Neonski revolver, ljudski dobra i sasvim efektna muzička avantura mladog i nadarenog srpskog montažera i reditelja, Nemanje Ćeranića.

Najčitanije

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

6 zdravih navika koje možemo da naučimo od britanske kraljevske porodice

S obzirom na njihov gust raspored obaveza i pojavljivanja u javnosti, članovi britanske kraljevske porodice i te kako moraju da…

5 stvari koje su iznenada postale popularne zahvaljujući filmovima

Kada filmski autori osmišljavaju i snimaju svoja ostvarenja, oni najčešće pronalaze inspiraciju za svoje ideje iz sveta oko sebe. Ponekad,…

Najnovije - Kultura

Nakon 25 godina od filma uskoro serija „The English Patientˮ

Ukoliko ste ljubitelj romantičnih filmova sigurno ste odgledali redom: Gone with the Wind (1939), Doctor Zhivago (1965), te ostvarenje iz…

Natali Dizdar nastupa u Bitef Art Cafe-u

Natali Dizdar je publiku osvojila već prvim singlom koji će uskoro proslaviti svoju dvadesetu godišnjicu, a izuzetnim glasom i posebnom…

Izložba „EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Od 26. novembra 2021. do 27. februara 2022. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće održana izložba…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ida Prester & Lollobrigida u Domu omladine Beograda

U organizaciji Doma omladine Beograda, 4. decembra u 21 čas u sali Amerikana Ida Prester beogradskoj publici premijerno će predstaviti svoje solo pesme…

„Jutro me podseća na to…“: Kritika druge sezone serije „The Morning Show“

Uz ono što su nam kreativci koji stoje (i) iza druge sezone serije Jutarnji program (The Morning Show), gle čuda,…