Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Vinil – toplina (krckavog) zvuka

Prodavnica ploča Vinil u Knez Danilovoj 58 otvorena je sredinom februara. Dejan Lazarević u razgovoru za City Magazine kaže da je Vinil došao i kao pitanje i kao odgovor posle višedecenijskog iskustva u radu sa nosačima zvuka.

„Ceo naš tim čine ljudi koji su zaljubljenici u muziku uopšte, a gramofonska ploča je bila i ostala velika naša ljubav. Veoma nas raduje povratak ovom formatu, koji je pre nekoliko godina potpuno (ponovo) osvojio svetsko tržište, a odskoro postoji pojačano interesovanje i kod domaćih kupaca.”

Dejan primećuje da su kupci ploča do pre nekoliko godina bili entuzijasti najviše orijentisani ka džezu, kao i starije generacije u potražnji za jedinstvenim zvukom ploče u eri digitalnih formata. Danas stvari stoje drugačije.

„Danas i mlađa publika otkriva gramofon i iskustvo slušanja vinila, povučena velikim povratkom pop kulture osamdesetih. Ljubitelje vinila ćete danas pronaći i među studentima i među seniorima. Iskustveno rečeno, ploče su češće kupovali muškarci, a i taj trend se menja u korist dama. Zajedničko im je svima da žele više od iskustva slušanja muzike nego što internet platforme mogu da pruže.”

U priči o tome kako je osmišljen jedinstveni enterijer nove prodavnice gramofonskih ploča Dejan Lazarević kaže da su želeli da kreiraju nešto drugačiju atmosferu i ponudu.

„Ploča je format, koji osim topline zvuka ima i vizuelni doživljaj i identitet, i tome smo maksimalno dali prvenstvo. Želeli smo da se što veći broj ploča vidi u celini sa svojim naslovnicama i tome smo posvetili najduži zid koji od milošte zovemo ‘The Wall’. Na njemu pravimo ‘izložbu’ ploča, koju nedeljno osvežavamo. Dok je prizemlje u potpunosti posvećeno vinilima i muzici, galeriju smo namenili knjigama o muzici i muzičarima, pop kulturi, stripovima, fantastičnoj i savremenoj književnosti. Time smo odgovorili na drugi deo naših zamišljanja svoje omiljene prodavnice u Beogradu.”

Na policama Vinila nalaze se izdanja svih velikih svetskih muzičkih kuća (Universal, Warner, Sony) u svim žanrovima – od popa do klasične muzike, kao i sva nova vinilna izdanja domaćih izdavača. Naš sagovornik najavljuje i da uskoro stižu i gramofonske ploče sjajnog Beggars Banquet-a.

„Njihov bogati katalog nam donosi albume imena kao što su Adele, Prodigy, The Pixies, Dead Can Dance, Cocteau Twins, i mnoge druge legendarne grupe indi i alternativne scene, o čemu ćemo obavestiti naše kupce putem sajta i društvenih mreža.”

U Vinilu nema pravila kada su u pitanju najtraženije ploče. Naš sagovornik navodi da su kupci jednako zainteresovani i za novitete, kao i za već poznate naslove na tržištu. Primećuje i da postoji porast interesovanja za ploče izvođača sa naših prostora, i da to može da se prepozna kao nostalgija za mnogim sjajnim albumima iz proteklih decenija. A jednaka zainteresovanost vlada i za nove albume domaće scene na vinilu.

Dejan Lazarević naglašava da Vinil prodaje isključivo nove ploče. I dodaje da potraga za retkostima ume da bude izazovna. A razgovori sa kupcima ploča, zaljubljenicima u zvuk vinila, inspirativni su i podsticajni.

„Sugestije i porudžbine su uobičajene teme sa kupcima ploča, na svakodnevnom nivou se trudimo da odgovorimo na svaku od njih i maksimalno izađemo u susret. Ipak, nama najdraži komentari dolaze od naših komšija koji nam često govore da im je Vinil ulepšao ulicu.”

Kneza Danila 58