Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dramski komad Erika Emanuela Šmita „Da krenemo ispočetka“ u pripremi u Madlenianumu

AUTOR: CityMagazine 21 Apr, 2021
Dramski komad Erika Emanuela Šmita „Da krenemo ispočetka“ u pripremi u Madlenianumu

U Operi i teatru Madlenianum u toku su probe novog dramskog projekta Da krenemo ispočetka. Komad koji po drami čuvenog savremenog franscuskog pisca Erika Emanuela Šmita, u prevodu dr Nikole Bjelića i režiji Andree Ade Lazić, premijerno će biti izvedena na Velikoj sceni Madlenianuma 10. juna, dok je prva repriza 12. juna, a druga 22. juna. U drami Da krenemo ispočetka jedan čovek, lekar Nobelovac, susreće sebe samog iz vremena kad je bio četrdeset godina mlađi. U mešanju i sjedinjavanju dva vremena događa se čitav buket duhovitih, nesvakidašnjih i dirljivih situacija koje je izrodio vanserijski spisateljki talenat Erika Emanuela Šmita.

Stvaraoci predstave Da krenemo ispočetka su pored Andree Ade Lazić, dramaturg Dragana Bošković, scenograf Nikola Nikolić, kostimograf Jelena Stokuća, kompozitor Andrija Pavlović, Ivica Klemenc kao saradnik za scenski pokret, Milica Janketić saradnik za scenski govor i Srđan Jovanović zadužen za dizajn svetla. U glumačkoj ekipi predstave u glavnim ulogama su dva džentlmena – Slavko Štimac i Ljubomir Bulajić, a uz njih i pet dama: Branka Petrić, Tamara Aleksić, Lana Karaklajić, Nađa Jakovljević i Natalija Vlahović.

U ovom komadu glavni junak, Aleksandar, vraća se četrdeset godina u prošlost. To je jedan isti čovek, onaj mlad, i ovaj stariji, vremenski skokovi nisu primarni. Vreme ne postoji, ono je relativno, naša je lična projekcija. „Za ljudsku dušu je važno uvek ostati mlad”, kaže rediteljka predstave i dodaje: „u režiji obožavam da se poigravam ’magijskim realizmom’, jer smatram da ono što čovek vidi okom nije jedina realnost koja nas okružuje. U drami Da krenemo ispočetka me je jako privuklo pitanje koje nas, verujem, sve muči, a to je – da imamo šansu da vratimo vreme, da li bismo nešto drugačije uradili u životu, i da li bi nas to odvelo do drugačijeg ishoda, ili je struktura naše ličnosti već odredila put kojim idemo?”.