Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Gostovanje Teatra Vihor u okviru „Gavran festa”

AUTOR: CityMagazine 05 Feb, 2021
Gostovanje Teatra Vihor u okviru „Gavran festa”

Predstava Teško je reći zbogom, teatra Vihor iz Beograda, koja je trebalo da se odigra u oktobru mesecu igra se u petak 5. februara od 19 časova u okviru Gavran festa – festivala dramskog pisca Mira Gavrana. Ovaj festival, prvi takve vrste u Srbiji, a jedanaesti po redu u svetu, prikazuje dramska dela ovog najprevođenijeg i najizvođenijeg hrvatskog pisca. Inicijator i direktor Gavran festa u Beogradu je vlasnica i osnivač Madlenianuma gospođa Madlena Zepter, dok je selektor festivalskog programa direktorka Drame Opere i teatra Madlenianum Ana Radivojević Zdravković.

U ovom dramskom tekstu susrećemo se sa neobičnim bračnim trouglom. U dinamičnoj priči punoj neočekivanih obrta „žrtva“ i „progonitelj“ zameniće mesta, „istine“ će postati „laži“ a „laži“ će postati „istine“. Primenjujući ahronološki način pripovedanja, ispisujući brze, gotovo kolokvijalne dijaloge, Miro Gavran je napisao modernu savremenu dramu sa kojom će se današnji gledaoci lako poistovetiti, pronalazeći u sudbinama prikazanih junaka deliće svog ličnog iskustva. Neki teatrolozi su ovaj Gavranov tekst nazvali komedijom, neki melodramom, neki dramom – a u njemu se sve te odrednice susreću i prepliću, pozivajući glumce i reditelja na građenje snažne predstave, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Tajna uspeha i privlačnosti dela Mira Gavrana verovatno najviše počiva u spoznaji optimizma, u tome što su emocije koje pobuđuju Gavranovi komadi pozitivne, tople i otvorene. Miro Gavran pripada malom broju dramatičara koji znaju kako da nasmeju publiku s jedne strane, ali i kako da iz gledaočevog oka izmame suzu saosećanja i tuge, s druge. Gavranovi komadi prihvaćeni su svuda u svetu jer su ljudska osećanja svuda ista.

Teško je reći zbogom, Teatar Vihor iz Beograda; režija: Marija Barna Lipkovski; igraju: Dragana Dabović, Ivan Mihailović i Nevena Vukes; scenografija: Marija Simović; muzika: Marko Louis; kostim: ISKON MODE

Glavna 32
05.Feb 2021
Opera i teatar Madlenianum