Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Madam Baterflaj“ prvi put kao balet u Novom Sadu

AUTOR: Ivana Munišić Jovanović 28 May, 2021
„Madam Baterflaj“ prvi put kao balet u Novom Sadu

Čuvena kao opersko delo Đakoma Pučinija, Madam Baterflaj prvi put se u Novom Sadu publici predstavlja kao celovečernji balet u dva čina. Predstava je plod koprodukcije Srpskog narodnog pozorišta i Evropa baleta iz Sankt Peltena i saradnje umetnika pet država: Austrije, Nemačke, Japana, Švedske i Srbije. 

Koreografiju, režiju, izbor muzike i libreto potpisuje Peter Brojer, koji je ujedno i autor scenografije, realizacije i izrade kostima, dizajner svetla i zvuka. On je, kako kaže, često nastupao u Japanu, fasciniran je tom kulturom i oduvek je želeo da je uporedi sa američkom, što mu je ovaj komad i omogućio kroz potresnu ljubav mlade Japanke Ćo-Ćo-san i poručnika američke mornarice Pinkertona.

„Zadivljen sam Pučinijem, ali ovde nije reč samo o Madam Baterflaj, već i o Princezi Meseca iz starih japanskih bajki, te priču počinjemo sa Meseca, odakle ona silazi na Zemlju kako bi osetila ljudske emocije i proživela njihova iskustva. Sve je bilo veoma zahtevno. Cilj je bio da ukažemo na razlike između tradicionalnog i modernog. Ćo-Ćo-san je kao i u operi veoma jaka žena, a balet kroz pokret može da prikaže još jače emocije i njihov raspon. Kraj ove priče neka bude iznenađenje za one koji je budu gledali”, kaže Brojer.

Ova predstava u Novom Sadu imala je dve premijere, sa dve podele u glavnim ulogama. U prvoj su igrali umetnici SNP-a Ana Đurić i Samjuel Bišop, a u drugoj gosti iz Austrije Ničika Šibata, poreklom iz Japana, i Florijan Kador. Budući da je reditelj pored striktnih zahteva izvođačima ostavio i slobodu da budu svoji, to su na neki način u minimalističkoj scenografiji i dve različite predstave.

Osim Pučinijeve, ovo delo moderne estetike i neoklasičnog stila sa elementima šou densa donosi i japansku, američku i filmsku muziku, a pojedini delovi su specijalno komponovani.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, EU – Japan fest, Austrijski kulturni forum Beograd, Departman za umetnost i kulturu pokrajine Donje Austrije i Grad Sankt Pelten. 

Nakon novosadske, balet će austrijsku premijeru imati u Sankt Peltenu 11. juna

Fotografije: Srđan Doroški