Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Mini-festival „Naši dani“ od 7. do 11. maja u SNP-u

AUTOR: CityMagazine 01 May, 2021
Mini-festival „Naši dani“ od 7. do 11. maja u SNP-u

U okviru nedavno potpisanog sporazuma tri teatra – Srpskog narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta i Novosadskog pozorišta, od 7. do 11. maja, novosadska publika imaće priliku da pogleda pet predstava BDP-a, u najstarijem srpskom teatru.

Predstava Fine mrtve d(j)evojke, pisca Mata Matišića, u režiji Patrika Lazića, biće izvedena 7. maja, na sceni Pera Dobrinović, Srpskog narodnog pozorišta. Komad jednog od najintrigantnijih umetnika nove generacije, kao filmski i kao scenski predložak, odmah je izazvao niz kontroverzi. Kroz priču o lezbijskom paru koji pokušava da ostvari miran život, te njegovim suočavanjem s nerazumevanjem i predrasudama, Matišić dotiče niz neprijatnih, prozivajućih, socijalnih pitanja. „Susedstvo, u kom je par trebalo da ostvari sanjanu idilu, odigraće im posmrtni marš čije korake vrlo dobro i uigrano znaju sve komšije. Dovodeći u pitanje sveto trojstvo hrvatskog, pa i srpskog društva – patriotizam, religiju i brak, Matišić ubada suštinu našeg malograđanskog licemerja”, zabeležio je reditelj Patrik Lazić.

U predstavi igraju: Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević, Mladen Sovilj.

Fine mrtve d(j)evojke BDP; foto: Dragana Udovičić

Narednog dana, 8. maja, publika će gledati predstavu Čitač Fedora Šilija, po motivima romana Bernharda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića. Roman predstavlja analizu konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. „Radnja se dešava deset, petnaest i dvadeset pet godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin – gledati ga isključivo kroz prizmu greha, ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo”, istakao je reditelj Boris Liješević.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić.

Čitač BDP; foto: Dragana Udovičić

Nedelja, 9. maj, rezervisan je za predstavu Ružni, prljavi, zli Slobodana Obradovića, po motivima filma E. Skole, rediteljke Lenke Udovički. Ružni, prljavi, zli je crnohumorna priča o ljudima sa margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima. Glavni junak, jednooki Đaćinto, je i glava porodice sastavljene od četiri generacije koje se izdržavaju uglavnom krađama i prostitucijom, ali i radeći sve druge poslove – poštene ili nepoštene, bez razlike. Đaćinto je za gubitak oka od osiguranja dobio popriličnu sumu, koju odbija da deli sa njima. Novac troši na sebe i krije ga od ostalih članova porodice, koji neprekidno pokušavaju da mu ga ukradu, a on ih neprekidno zlostavlja verbalno i psihički. Materijalna nemaština uvod je u emotivnu, moralnu bedu, svodi ljude na puku egzistenciju i instinkte.

Igraju: Ozren Grabarić, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Jovo Maksić, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Jančurić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Nina Janković/Dunja Stojanović, Slađana Vlajović.

Ružni, prljavi, zli BDP; foto: Dragana Udovičić

U ponedeljak, 10. maja publika će gledati novu predstavu BDP-a Divlje meso Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića. „U središtu priče je porodični raskol kroz koji se prelamaju različiti pogledi na svet, tradicionalni i moralni, kancerogeno nerazumevanje i isključivost, te nadirući fašizam, odnosno okolnosti koje ga kroje. Komad je praizvedbu imao 1979. u Skoplju, od tada je bilo više inscenacija na scenama negdašnje Jugoslavije, odnosno današnjeg regiona, a razni pozorišni kritičari i teatrolozi su ga nazivali i dramom veka“, o predstavi je rekla novinarka Tanja Nježić.

Igraju: Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Đorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović, Jana Milosavljević, Aleksandar Jovanović.

Divlje meso BDP; foto: Dragana Udovičić

Poslednji dan prvog dela mini-festivala Naši dani, 11. maj, rezervisan je za predstavu Tiho teče Misisipi Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana. Ovaj komad zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka i raspad jednog društva.

Igraju: Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša.

Tiho teče Misisipi BDP; foto: Dragana Udovičić

Mini-festival Naši dani nastaviće se naredne sezone, kada će predstave BDP-a biti izvedene u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u, u oktobru. Beogradska publika će u novembru imati priliku da pogleda pet predstava SNP-a, a to su: Bura Kokana Mladenovića, Ko je ubio Dženis Džoplin? rediteljke Sonje Petrović, Travnička hornika Nikite Milivojevića, Tartif i Krvave svadbe u režiji Igora Vuka Torbice.

Pozorišni trg 1
07.May 2021
11.May 2021
Srpsko narodno pozorište