Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Opera i teatar Madlenianum ponovo otvara svoja vrata epopejom „Na Drini ćuprija“ u tumačenju Tihomira Stanića

AUTOR: CityMagazine 15 Dec, 2020
Opera i teatar Madlenianum ponovo otvara svoja vrata epopejom „Na Drini ćuprija“ u tumačenju Tihomira Stanića

Posle skoro mesec dana od zatvaranja svojih vrata za posetioce, zbog pooštravanja mera protiv Covida 19, Opera i teatar Madlenianum nastavlja da igra za svoju vernu publiku. U nedelju 20. decembra od 12 časova biće izvedena monodrama Na Drini ćuprija, čuveni roman i obavezna lektira nobelovca Ive Andrića u dramskom tumačenju glumca Tihomira Stanića, koji ovo delo maestralno izvodi već skoro dvadeset godina.

Naš poznati glumac Tihomir Stanić, koji i likom podseća na nobelovca Andrića, smatra ovu monodramu prelomnim trenutkom u svom životu, koji mu je omogućio slobodu igranja i prikazivanja svoje umetnosti izvan strogih institucionalnih okvira. Najpoznatiji roman Ive Andrića, Na Drini ćuprija (1945), hronološki prati četiri veka zbivanja oko čuvenog višegradskog mosta preko reke Drine, koji je izgradio veliki vezir Mehmed-paša Sokolović, poreklom iz tih krajeva. Godine 1516. Mehmed-paša je, prema vladajućem običaju uzimanja „danka u krvi”, kao srpski dečak na silu odveden u tursku vojsku i poturčen da bi se kasnije uzdigao lestvicama vlasti i postao prvi do sultana. Kao moćnik, odlučio je da u rodnom kraju podigne zadužbinu, veliki kameni most na jedanaest lukova. Most je glavni lik romana i simbol. On je mesto dodira istorijski verifikovanih ličnosti, ali i bezimenih pitoresknih likova koji su plod piščeve imaginacije. Roman Na Drini ćuprija hronološki i romaneskno opisuje svakodnevni život višegradske kasabe kroz vekove i teške prilike u Bosni za srpski živalj. Ne čudi što je ovaj roman dobio Nobelovu nagradu, i što je do danas ostao obavezna lektira za srednjoškolce.

Odlomke iz Andrićevog dela Na Drini ćuprija Stanić je birao i učio mesecima, u čemu mu je nesebično pomagala dr Ljiljana Mrkić Popović, lektor i profesor dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Predan rad na ovom delu, koga Tihomir Stanić tumači veoma emotivno i dramatično, kao da se slike iz romana nižu pred vama, opravdava zainteresovanost publike za ovu izuzetnu monodramu.

Poštujući sve mere koje je prepisala Vlada Republike Srbije, Opera i teatar Madlenianum će na nedeljnom nivou objavljivati svoj repertoar. Karte se mogu kupiti online preko sajta www.madlenianum.rs ili rezervisati na blagajni Muzeja Zepter, koja radi svaki dan, sem ponedeljka, od 10 do 17 časova. Karte se mogu kupiti i na blagajni Pozorišta u Zemunu dva sata pred predstavu 20. decembra. Karte će se prodavati sa 50% popusta po jedinstvenoj ceni od 600 dinara.

Glavna 32
20.Dec 2020
Opera i teatar Madlenianum
600 RSD