Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pogledajte predstavu „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ Miloša Nikolića u Srpskom narodnom pozorištu

AUTOR: CityMagazine 27 Apr, 2021
Pogledajte predstavu „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ Miloša Nikolića u Srpskom narodnom pozorištu

U Srpskom narodnom pozorištu može se pogledati nova predstava Osamnaest mačaka i limar Herman Brum (premijerno postavljena 23. aprila na Kamernoj sceni) reditelja Ivana Cerovića.

Radnja komada smeštena je u Nemačku, i 1999. godinu. Protagonisti su limar Herman Brum (Nebojša Savić), Eva Šulc (Sanja Mikitišin) i Gerhard Kesel (Ljubiša Milišić), zasnovani na stvarnim ljudima koji su učestvovali, ili imaju posredne veze sa događajima iz Drugog svetskog rata oko kojih se plete drama.

Limar Herman Brum poziva u goste filmskog snimatelja Gerharda Kesela da bi ga profesionalno angažovao. Prima ga u dvorištu svoje kuće, koje je zatvoreno sa svih strana i uz pomoć Eve Šulc počinje zavereničku igru.

Reditelj Ivan Cerović kaže da je odmah video da se radi o odličnom višeslojnom dramskom tekstu.

„Tekst sadrži teme kao što su zločin, kazna, savest, pristajanje i nepristajanje na zločin, podela odgovornosti, i glavna od svih tema koja objedinjuje sve ove je ogled o mračnoj strani ljudske prirode koja je i osnovna ideja ove predstave“, poručuje Cerović.

Kao takav ovaj komad otvara pitanje da li je snimanje, fotografisanje i posmatranje činjenja gnusnog tek nešto manje gnusno od činjenja gnusnog tj. da li je krivac samo egzekutor ili i svedok koji ne reaguje na nepravdu.

Prva repriza predstave Osamnaest mačaka i limar Herman Brum zakazana je za 29. april.

Fotografije: Srđan Doroški