Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pozorišni festival Parobrod 10-17. aprila

AUTOR: CityMagazine 09 Apr, 2021
Pozorišni festival Parobrod 10-17. aprila

Od 10. do 17. aprila publika može da se upozna sa pozorišnom scenom UK Parobrod i da pogleda predstave koje već neko vreme čine stalan repertoar kao i da vidi nova ostvarenja koja će u narednom periodu biti deo pozorišnog programa.

Festival se otvara u subotu 10. aprila predstavom Šuma na kraju vremena, ostvarenjem u režiji Ivana Jovića, prema tekstu Monje Jović, a u izvođenju Anđele Popović. Kroz surove priče žena koje je oblikovala istorija na ovim prostorima susrećemo se sa tragičnim odnosom ljudskih bića prema prirodi koju pokušavamo da menjamo, umesto napora da je razumemo.

U ponedeljak, 12. aprila, na repertoaru je predstava Holivudski san po motivima komada Kamenje u njegovim džepovima Meri Džons o dvojici mladića, statista na snimanju holivudskog filma, koji pokušavaju da ostvare svoje snove. Susret sa velikom filmskom mašinerijom ih u početku fascinira, a zatim počinju da upoznaju i njene druge strane. Adaptacija, režija i gluma: Miloš Đurović i Dušan Matejić.

Utorak, 13. april, je rezervisan za predstavu Uspomene Sare Bernar u režiji Srđana Markovića, a izvođenju Gale Šalipur i Ivana Ninčića. Tema Malerovog komada je rasvetljavanje života Sare Bernar, kroz poslednje dane njenog života, ali i retrospektivno, kroz njene uspomene.

Predstava Disko svinje, komad čuvenog irskog autora Endija Volša, koja je svoju premijeru u UK Parobrod imala u okviru ovogodišnjeg Beogradskog irskog festivala, na programu je u sredu, 14. aprila. Jovana Golubović i Strahinja Padežanin igraju dvoje mladih tinejdžera koji se susreću sa novim, do tada nepoznatim emocijama, koje razvijaju jedno prema drugom tokom emocionalnog i seksualnog sazrevanja.

U performansu Zemlja, u režiji Jadranke Anđelić, performerka Ljubica Damčević spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji (lat. terra) sa pričama o migracijama i emigrantima. Ona promišlja napor, bol i prilagođavanje „presađivanja” koje se dešava u procesu migracije i posebno prinudne promene zemlje. Performans možete pogledati u četvrtak 15. aprila.

Od ove godine na pozorišnom repertoaru Parobroda ponovo se nalazi i predstava Čekanje. Režiju potpisuje Ivan Jevtović, u predstavi igraju Janko Cekić i Lazar Dubovac. Inspiraciju za projekat autori su pronašli u italijanskom dramskom tekstu Čekajući Marčela, čiji su autori Stefano Riči i Đani Forte. Oni pišu o usamljenosti, otuđenosti, odvojenosti od realnog života, o čovekovoj potrebi za socijalizacijom, o nadi da ćemo biti prihvaćeni od strane društva. Predstava je na programu u petak, 15. aprila.

Završni dan festivala predviđen je za predstavu Zagonetka revolucije, u produkciji Dah teatra, dugogodišnjih saradnika i prijatelja UK Parobroda. Predstavu je režirala Dijana Milošević, a igraju Evgenija Eškina Kovačević, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić. Četiri revolucionara: Ulrika Majnhof, pripadnica Frakcije Crvene armije, Kamila Sijenfuegosa, Kastrov saborac, Fanji Kaplan, atentatorka na Lenjina i „Crvena Roza” – Roza Luksemburg, se u predstavi šetaju kroz vreme i pričaju jedni sa drugima, ali i sa nama „sa one strane”.

Pozorišni festival Parobrod

Kapetan Mišina 6a
10.Apr 2021
17.Apr 2021
UK Parobrod