Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Pozorište u martu

Beogradska pozorišna scena će u trećem mesecu 2021. biti bogatija za još nekoliko zanimljivih predstava. Saznajte u narednim redovima koji će sve komadi imati svoju premijeru u martu.

TRI PREMIJERE U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

Jugoslovensko dramsko pozorište ima užurban mart mesec sa čak tri premijere.

Dramu nobelovca Petera Handkea Kaspar režira Miloš Lolić, a uloge tumače Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Petar Benčina i Miloš Samolov. Dramaturg je Periša Perišić, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Maria Marković Milojev, a kompozitor Nevena Glušica. U vreme kad je objavljen (1967. godine) Kaspar je izazvao gotovo revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište, a danas se smatra ne samo jednim od najznačajnijih nemačkih komada ikada, već i jednim od klasičnih komada 20. veka.

Premijera je 10. marta na sceni „Ljuba Tadić”. 

Plakat za predstavu Pučina / Autor: Mirko Ilić

Predstavu Pučina, dramu jednog od najvećih domaćih komediografa i dramskih pisaca uopšte, Branislava Nušića, režira Egon Savin. Uloge tumače Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Bojan Lazarov, Cvijeta Mesić i drugi. Pored režije, Egon Savin potpisuje scenografiju i izbor muzike. Kostimograf je Lana Cvijanović.

Premijera je 21. marta, takođe na sceni „Ljuba Tadić.

Premijera predstave Moj muž Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić planirana je za kraj marta. U prvoj celovitoj književnoj adaptaciji čitane i nagrađivane makedonske prozne spisateljice na srpskom jeziku igraju Sanja Marković i Jovana Belović. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimograf Maja Mirković, a kompozitor Luka Mejdžor.

KAO DA KRAJ NIJE NI SASVIM BLIZU U BITEF TEATRU

Virtuelna predstava za publiku od pet ljudi, po tekstu Maje Pelević i u režiji Nikole Zavišića, predstavlja život najsličnije (tehički i poetski) onome što živimo u poslednjih godinu dana.

Foto: Nenad Šugić

Kao da kraj nije ni sasvim blizu je predstava inspirisana suptilnim prebacivanjem sveta, odnosa i ljudskih interakcija u digitalnu realnost, pokušajem promišljanja nekih novih oblika suživota i zajedništva čoveka i mašine u najintenzivnijim vremenima koje smo iskusili do sada. Mala i odabrana publika ima priliku da iskusi virtuelno putovanje kroz moguće nove svetove oko i unutar nas samih i dobija jedinstvenu priliku da istovremeno bude izvođač, posmatrač i učesnik birajući ugao gledanja.

Predstava će se igrati u tri termina po danu izvođenja u toku marta.    

BERAČI SNOVA U ZVEZDARA TEATRU

Spisak premijera zatvaramo novim komadom Vladimira ĐurđevićaBerači snova u režiji Božidara Đurovića

Radnja komada prati život seoske porodice koja pokušava da se obogati gajeći maline. Ipak, ispostaviće se da su maline samo milje iza kog se kriju mnogo važnije i komplikovanije životne teme današnjice, ispričane kroz zanimljive i duhovite likove.

Foto: Jakov Simović

Glumačku podelu Berača snova čine: Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić.

Premijera je 11. marta, a reprize 12, 19. i 26. marta na sceni „Danilo Bata Stojković” Zvezdara teatra.