Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Pozorište u oktobru

Krajem ovog meseca nas očekuje nekoliko zanimljivih premijera na beogradskoj pozorišnoj sceni. Biće tu komad o slavnom slikaru, mjuzikl sa pesmama popularnog domaćeg muzičara, pozorišna adaptacija poznatog filma i još štošta toga zanimljivog. Otkrijte više detalja o novitetima na pozorišnom repertoaru glavnog grada u redovima koji slede…

TRI PREMIJERE U BEOGRADSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

BDP počinje novu sezonu s tri premijere na čije izvođenje se čekalo još od pre izbijanja pandemije izazvane korona-virusom.

Prva premijera je Ružni, prljavi i zli, rađena po motivima filma Etorea Skole i u adaptaciji Slobodana Obradovića i režiji Lenke Udovički. Ružni, prljavi i zli je crnohumorna priča o ljudima s margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima. Siromaštvo izaziva najgore u porodičnim odnosima glavnih junaka i, po elementima fimskog podžanra „neorealizma”, opšti lični, moralni i emocionalni pad.

Foto: Dragana Udovičić

Uloge tumače Ozren Grabarić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Iva Ilinčić i drugi. Premijera je održana 8. oktobra na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković”.

Druga nova predstava na Crvenom krstu je Nije to to, studije Fausta u režiji Tomija Janežiča i koprodukciji sa sarajevskim SARTR-om, festivalom MESS i Zetskim domom sa Cetinja.

Komad je baziran na studiji Fausta Simone Semenič, koja se bavi ponovnim ispisivanjem dobro poznatih scena Geteovog remek-dela kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu u kontekstu uspostavljanja mosta između Istoka i Zapada.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić i drugi.

Foto: BDP

Poslednja premijera je Čitač, po romanu Bernarda Šlinka, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj.

Uloge su poverene Mirjani Karanović, Jadranki Selec, Slobodanu Bodi Ninkoviću, Marku Grabežu, Milici Zarić i Ivanu Tomiću. Čitač ima premijeru na Velikoj sceni 24. oktobra, a repriza je 25. oktobra.

Foto: BDP

BAJAGA U POZORIŠTU NA TERAZIJAMA

Publika će konačno imati priliku da vidi dugoočekivani mjuzikl nastao po hit-pesmama Momčila Bajagića S druge strane jastuka u adaptaciji Stevana Koprivice i režiji Juga Radivojevića na sceni Pozorišta na Terazijama.

Ljubavnu priču dvoje mladih nastalu po stihovima koje svi znamo, Stevan Koprivica vešto transformiše u odu Beogradu u kojoj, jednako, učestvuju svi članovi ansambla – glumci, hor, balet i orkestar – bivajući sve vreme na sceni u jedinstvenom spoju Bajaginih hitova prošlog vremena i sadašnjeg Beograda i njegovih mladih generacija.

Foto: Marko Radan

Veliki glumački ansambl predvode Slaven Došlo, Milena Živanović, Žarko Stepanov, Igor Damnjanović i Elizabeta Đorevska. Premijera je bila 9. oktobra, a reprize su 21, 24, 25, 28, 30. i 31. oktobra.

PIKASO U ATELJEU 212

Za kraj dolazimo do najaktivnijeg pozorišta u ovoj sezoni – Ateljea 212. Posle dve premijera o kojima ste mogli da čitate u prošlom broju i praizvedbom komada Filipa Grujića na početku meseca, oktobar zatvara Jedan Pikaso, duodrama Džefrija Hačera o slavnom slikaru u režiji Erola Kadića.

Foto: Wikimedia Commons

Radnja je smeštena u okupirani Pariz 1941. i bazira se na ukronijskom susretu velikog umetnika i obrazovane i privlačne žene, predstavnice nacističkog režima.

Uloge tumače Tihomir Stanić i Sofija Juričan. Premijera je 25. oktobra, na Pikasov rođendan, na sceni „Mira Trailović”, a repriza dan kasnije.

Najčitanije

7 načina da primenite švedski princip za sreću i balans u domu

Na Skandinavce možemo da se ugledamo u raznim pogledima, a jedan od njih je i uređenje doma. Nisu bez razloga…

Ovo su znaci po kojima bračni terapeuti predviđaju razvod

Bračni terapeuti nakon dugogodišnjeg iskustva brzo uoče koji parovi su na putu da se raziđu, jer više ne postoji zajednički…

Ovo su znaci da vam nedostaje vitamin B12

Često se smatra da samo vegani imaju manjak vitamina B12. S istim problemom se, međutim, suočavaju i drugi ljudi, a…

Znate li koji je vaš cvet prema mesecu rođenja?

Da li ste znali da je svaki mesec u godini povezan sa nekim cvetom i da svaki od njih ima…

Ovaj 4-nedeljni plan hodanja je idealan za mršavljenje

Hodanje ostavlja mnoge pozitivne posledice na naše telo i um. Kada ovu aktivnost upražnjavamo često i u dužim vremenskim periodima,…

Ovako bi filmske zvezde iz ’90-ih izgledale danas da se u međuvremenu nisu podvrgle modernim estetskim zahvatima

Moderni kozmetički proizvodi, estetska hirurgija i ostale kozmetičke i medicinske tehnike za podmlađivanje mogu da učine da decenijama izgledate kao…

Najnovije - Kultura

Danijel Krejg otkriva kako je biti Džejms Bond u besplatnom dokumentarcu

Čini se da je bilo kao juče kada je Danijel Krejg predstavljen kao novi Džejms Bond, uzimajući tako štafetu od…

Koji filmski trendovi nas očekuju ove godine?

Iako je teško predvideti koji i kakvi će sve filmovi stići pred gledaoce ove godine, bilo u bioskopu ili preko…

5 najskuplje prodatih slika svih vremena

Teško je proceniti novčanu vrednost remek-dela. Koliku cenu bi, na primer, ostvarila Mona Liza Leonarda da Vinčija da je na…

„Heroji radničke klase“ Miloša Pušića premijerno na Berlinskom filmskom festivalu

Nova režija Miloša Pušića, film Heroji radničke klase koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije i u kome glavnu…

Osluškivanje muzike i publike – Mala škola bontona/Kako se sluša koncert

Svake poslednje subote u mesecu, u velikoj dvorani Kolarca organizuje se program za najmlađe – Mala škola bontona/Kako se sluša…

5 primera inteligentnih glumačkih sugestija koje su doprinele snimanju nezaboravnih filmskih scena

Pojedini glumci i glumice toliko savršeno tumače neke likove, da ne možemo da zamislimo da se u ovim ulogama nađe…