Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Spajajući vekove – 30 godina DAH Teatra

AUTOR: CityMagazine 14 May, 2021
Spajajući vekove – 30 godina DAH Teatra

Od 23. do 27. juna ove godine DAH Teatar proslavlja svoj trideseti rođendan događajem Spajajući vekove. Registrovano kao Udruženje građana, DAH je svojim delovanjem prepoznato kao profesionalno, savremeno pozorište, odnosno umetnički kolektiv koji koristeći tehnike savremenog teatra stvara angažovanu umetnost sa namerom da utiče na pozitivan razvoj društva. Rad DAH Teatra temelji se na divajzing (devising) pozorišnoj formi (metodologiji), a predstave i projekti su rezultat dugotrajnog procesa. Polazeći od teme, radeći na raskrsnici između pozorišta, plesa i vizuelne umetnosti DAH Teatar stvara predstave sa vizijom o kreiranju nenasilnog i tolerantnog društva. Rad DAH Teatra je prepoznat ne samo kod nas, već i u svetu i o njemu su objavljene knjige i brojne studije.

Trideset godina ovog teatra protiče od poslednje dekade XX veka do početka treće dekade XXI veka, tokom kojih je DAH Teatar svojim kreativnim delovanjem pravio spone između umetnika i publike iz celog sveta, između ljudi različitih nacionalnosti, profesionalnih, političkih, rasnih, polnih i svih drugih opredeljenja, između generacija i umetničkih pravaca.

U okviru programa Spajajući vekove DAH Teatar će prikazati sve predstave koje trenutno ima na repertoaru, a ekskluzivno će prikazati poslednju produkciju Odin teatra, njihovih bliskih saradnika ovih trideset godina, organizovaće susrete, razgovore, performativna predavanja i koncerte.

Događaj počinje 23. juna u Dorćol placu, koncertom mlade romske hip-hop grupe Preety Loud, nakon koga sledi performativni razgovor između članica DAH Teatra, koje će postavljati neočekivana pitanja jedne drugima o životu u „jednom D(d)ahu“. Prvo veče se završava događajem u kome će VJ i DJ koristiti fragmente muzike i videe iz predstava ovog teatra.

Tokom sledeća četiri dana biće igrane njihove predstave: Žene DADE – pozorišna instalacija/performans koja se igra za muzejske prostore, a bavi se umetnicama dadaizma i položajem žena u umetnosti, Za tvoje dobro, koja se bavi dečjim pravima, performans Zemlja koji pravi paralelu između presađivanja biljaka i „presađivanja“ ljudi, odnosno pitanjem savremenih migracija i Zagonetka revolucije koja se bavi smislom revolucije i građanskog angažovanja.

Performans Zemlja; foto: Đorđe Tomić

Poslednjeg dana festivala, 27. juna, gostuje predstava Odin Teatra Cveće za Torgera u režiji i izvođenju Roberte Kareri (Roberta Carreri), životne i pozorišne partnerke čuvenog glumca Torgera, jednog od osnivača Odin teatra, koji je preminuo 27. juna 2010, u 63. godini. Ta predstava je omaž njemu, i govori o smislu posle gubitka drage osobe, a koji ima dve dimenzije – tugu i zahvalnost.

Pozvani stručnjaci, umetnici i teoretičari govoriće o avangardnim umetničkim pokretima kao što je zenitizam, koji ove godine obeležava 100 godina od nastajanja, a bavio se slavljenjem nove umetnosti i novog čoveka. Razmatraće se smisao života u umetnosti, važnost verovanja u umetničku viziju, koja je u vezi sa građanskim angažovanjem, kao i razlozi za trajanje umetničkih pokreta i kolektiva.

Predstava Za tvoje dobro; foto: Đorđe Tomić

Događaji će se odvijati u Narodnom pozorištu, Dorćol placu, Muzeju Jugoslavije, Malom pozorištu Duško Radović, Ustanovi kulture Parobrod, uživo i onlajn.

Spajajući vekove će kroz slavljenje trajanja jednog umetničkog kolektiva – pozorišne trupe, slaviti smisao i neophodnost umetnosti i pozorišta kao načina otpora besmislu i destrukciji.

Naslovna fotografija: Žene DADE, foto: Una Škandro

Bulevar Despota Stefana 53
23.Jun 2021
27.Jun 2021
DAH teatar