Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

#203 City Magazine // Teme

AUTOR: Ana Rusanov Vračević21 Jun, 2021

Svaku generaciju oblikuju aktuelni istorijski događaji, zajedničko sećanje na njih, svest da su delili jedan istorijski trenutak, zajednička iskustva, stepen razvoja tehnologije koji dalje diktira stil života, način kako se zarađuje i troši, ispunjava slobodno vreme…

Uzmimo na primer generacije naših roditelja koji se sećaju kada je u kuću ušao prvi televizor, a sada imaju tablete i pametne telefone, pisma primaju preko mejla, recepte traže na Youtube-u, a more rezervišu preko Booking-a. Koliki put su oni prešli i kako sve to spajaju sa vrednostima na kojima su odrasli – operisanost od potrošačkog društva, ravnodušnost prema brendovima, vezivanje za radna mesta, ljude i podneblja, vera u klasično obrazovanje….

Gledam svoju decu kojima je kolektivno iskustvo – nošenje maski, socijalna distanca i onlajn časovi, pa me baš zanima kako će oni oblikovati stvarnost kad dođu u pozicije da odlučuju i da se za nešto pitaju. Snaći će se oni, ne brinem. Verovatno će i nama svašta nešto biti neobično, kao što je danas našim roditeljima. Ono što me zaista brine jesu vrednosti na kojima će odrasti ovde kod nas. Jer, važno je da idu napred, da veruju u nauku i tehnologiju, da uživaju u umetnosti, da otvorenog uma prihvataju naučna dostignuća. Da to budu teme, a ne prostakluk i kvaziteme od čijeg razglabanja niko neće postati ni bogatiji ni pametniji. 

Prelistaj izdanje

#203, #203 City Magazine // Teme

Prethodni brojevi

#202 City Magazine // Ćutanje

#201 City Magazine // Nada