Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kafa, od Arabije do Srbije – delimo poklone

AUTOR: CityMagazine 25 Jul, 2019
Kafa, od Arabije do Srbije – delimo poklone

Legenda kaže da je pastir iz Etiopije još u IX veku otkrio kafu, kada je shvatio da njegove koze postaju hiperaktivne posle konzumiranja ove biljke.

Kafa je vekovima izazivala kontroverzna mišlјenja, još od kako je stigla na carigradski dvor u XV veku. Dugo vremena su ova biljka i način uzgoja bili najstrože čuvana tajna u Arabiji, sve dok neki dovitljivi Indijci nisu uspeli da prošvercuju seme i krenu da je sade u Indiji. „Zeleno zlato” ili „crna kralјica” kako je od milјa zovu, stigla je u Evropu tek u 17. veku.

Na našim prostorima ovaj napitak, koji je ubrzo postao sastavni deo kulture, pojavio se mnogo pre nego što su ga venecijanski trgovci doneli u Evropu. Veruje se da je baš preko naših prostora kafa stigla na Stari kontinent i to preko Futoga, koji je tada bio pretvorna stanica na Carskom drumu koji je povezivao Stambol sa Bečom. Do tada se kafa već ustalila u Beogradu, koji se diči i prvom kafanom u Evropi iz 1521. godine. Domaća, turska kafa se služila u prvim kafanama, a i danas se u lokalima uz kafu okuplja kao u davna vremena.

Domaća kafa je nezaobilazni element društvene slike Srbije – uz nju se okuplja, druži, radi, odmara… Više od polovine stanovnika naše zemlje budi se uz kafu. Najčešće se uživa baš u domaćoj i to spremljenoj bez dodataka šećera ili mleka, za koju se ljubitelji kafe opredeljuju zbog njenog prijatnog mirisa i jakog ukusa.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ispijanje kafe je ritual kojeg se nerado odričemo. Ipak, savremeni način života podrazumeva sve manje vremena i sve više obaveza. Zato ohrabruje činjenica da omiljeni napitak sada možete poneti svuda sa sobom. Doncafé 3 sec 2 1 black je novi, jedinstveni proizvod na našem tržištu. To je jedina 100% turska kafa za brzu i laku pripremu. U Doncafé 3 sec 2 1 black kesicama za pripremu jedne šoljice, očekuje vas dobro poznati ukus 100% domaće kafe. Sve što treba da uradite je da sadržaj kesice prelijete vrućom vodom i uživate.

5 najbržih čitalaca koji danas tačno odgovore na pitanje u komentarima na ovu vest na našoj FB stranici dobija na poklon pakovanje Doncafé 3 sec 2 1 black kafe u kojem je 30 kesica.

Prema predanju, u drevnoj arapskoj kulturi postojao je samo jedan legalan način da se žena razvede. Koji?

  1. Ako je muž nije snabdevao sa dovoljno kafe
  2. Ako muž nije bio zadovoljan njenim umećem kuvanja kafe
  3. Ako žena nije imala dovoljno džezvi i šoljica za kafu u svojoj kući