Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Avon donacijom podržao projekat Fonda B92 ONAsnaživanje za pomaganje ženama koje su doživele nasilje

AUTOR: CityMagazine 06 Mar, 2020
Avon donacijom podržao projekat Fonda B92 ONAsnaživanje za pomaganje ženama koje su doživele nasilje

Nasilje nad ženama i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava. Istraživanja pokazuju da je svaka treća žena starija od 15 godina, preživela neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja. Kao jedan od vidova rodno zasnovanog nasilja prisutno je i ekonomsko nasilje koje je jedan od ključnih razloga zašto se žene ne odlučuju da napuste nasilnika i ostvare svoja prava.

U okviru akcije Reci NE nasilju nad ženama, kompanija Avon, koja se već dugi niz godina zalaže za pitanja koja globalno pogađaju žene, uručila je novčanu donaciju Fondu B92 za podršku i dalji razvoj projekta ONAsnaživanje.

Namenjen ženama koje su doživele nasilje – sadašnjim i bivšim štićenicama Sigurne kuće, projekat ONAsnaživanje usmeren je na njihovo ekonomsko osnaživanje, a time i na doprinos u borbi protiv nasilja.

„Ekonomsko osnaživanje žena je veoma važan segment borbe protiv partnerskog nasilja. Finansijska nezavisnost daje ženi mogućnost da donosi odluke koje su najbolje za nju i njenu porodicu. Zbog toga smo odlučili da podržimo projekat ONAsnaživanje, u nadi da ćemo za tri socijalna preduzeća obezbediti bolje uslove za proizvodnju i učiniti ih samoodrživim.” – istakla je Miroslava Marjanović Pavlović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region.

Miroslava Marjanović Pavlović, Veran Matić i Jelena Gajić

Kroz organizaciju raznih obuka za sticanje konkretnih veština i radionica ličnog razvoja i usavršavanja, u okviru projekta ONAsnaživanje pomaže se ženama da lakše pronađu adekvatan posao, da žive od svog rada i budu samostalne.

„Fond B92 već više od 15 godina radi na promeni odnosa našeg društva prema nasilju prema ženama. Od izgradnje sigurnih kuća, nacionalnih kampanja do ekonomskog osnaživanja žena kroz program ONAsnaživanje. Unapređeni i obogaćeni životi brojnih polaznica treninga organizovanih u okviru ONAsnaživanja u poslednjih 5 godina, dobitnica malih grantova za pokretanje i unapređenje malih biznisa, kao i žena angažovanih u tri socijalna preduzeća koja smo osnovali u okviru ovog programa potvrda su nam i ohrabrenje da nastavimo sa radom na ovom veoma važnom pitanju za naše društvo. Imali smo mnogo saveznika u ovoj borbi, a kompanija AVON je jedan od najdugovečnijih – veoma se radujemo što nastavljamo saradnju kroz ONAsnaživanje i zahvalni smo na ovoj donaciji koja će olakšati rad ženama u sva tri udruženja.” – poručio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Kompanija Avon uručila je novčanu donaciju Fondu B92 za podršku projektu ONAsnaživanje

Donacija vrednosti 587.000 dinara je namenjena malim ženskim udruženjima „Somborska dobra bašta“, „Mitrovačka dobra bašta“ i „Ruke”, osnovanim u okviru projekta ONAsnaživanje, a u kojima rade žene sa iskustvom nasilja, kao i žene koje pripadaju nekoj od socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Uručena sredstva biće iskorišćena za nabavku materijala i opreme za unapređenje rada ovih udruženja, kao i proširenje njihovih kapaciteta. Sa ciljem održivog razvoja preduzetništva, donacija će doprineti ženama da postanu konkurentnije na tržištu rada, pružajući im priliku za nezavisnost i ispunjen život.

„Svaki put kad izgovorim hvala, osetim da smo mi iz udruženja koje okuplja program ONAsnaživanje bliže cilju, dalje od problema. Svaki put kad nekom treba da pružim ruku zahvalnosti i prijateljstva, znam da je to ruka poverenja, nova šansa, kao i obećanje da možemo i hoćemo. Zato i danas, sa istim osećanjem da ste sa nama i uz nas, hvala što verujete da je vaša donacija u toplim, nežnim i snažnim rukama.“ – navela je Jelena Gajić iz Udruženja „Ruke“.

Miroslava Marjanović Pavlović, Veran Matić i Jelena Gajić

Uručenje donacije simbolično je obavljeno ispred Skulpture ženske hrabrosti koju je sa istim ciljem, osnaživanja žena, kompanija Avon postavila početkom decembra prošle godine na platou Ušće SC. Podrška projektima i realizacija kampanja koje imaju za cilj zaustavljanje nasilja nad ženama omogućena je izdvajanjem celokupnog bruto profita od prodaje specijalnih Avon proizvoda za hrabrost.

Avon Akcija Reci NE nasilju nad ženama

Pokrenuta 2008. godine, kroz edukaciju javnosti i donacije, Avon akcija Reci NE nasilju nad ženama zalaže se za zaustavljanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji, podržan projekat Autonomnog ženskog centra „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!“ i sprovedene informativne kampanje sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu.

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Promo

Biofar Anti-Ox SOD Direct: Za prirodnu zaštitu ćelija

Jedinstvena kombinacija na našem tržištu, GliSODin®-a, vitaminima A, C, E sa mineralima selenom i cinkom iz izvora visoke bioraspoloživosti koji…

Uz Eucerin zima je sjajna

Na pitanje da li vole zimu, većina ljudi odgovara: „Ne!”. Ali, kada ih podsetite da zima podrazumeva i niz praznika,…

Zajednička humanitarna akcija Crvenog krsta Srbije i ADA MALL-a

U susret novogodišnjim praznicima kada počinje najlepša sazona darivanja, Crveni krst Srbije i ADA MALL shopping center, 1. decembra započeli…

Dijamant majonez: Neizostavni sastojak u kuhinji tokom praznika

Šta je prva asocijacija na novogodišnje praznike? Sneg, pokloni, okićena jelka, ali pre svega porodica okupljena oko praznične trpeze i…

SOS nega po meri vaše suve kože

Da li vaša koža, posebno dolaskom oštrijih vremenskih uslova, svrbi, crveni se, peruta i gruba je na dodir? Usne su…

Najnoviji IDJ hitovi i preko 80 miliona pesama isključivo u HiFi zvuku uz TIDAL

SBB korisnici u okviru TIDAL paketa od sada mogu da uživaju u svojoj omiljenoj muzici i novim IDJ plejlistama, isključivo…