Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

City letnja preporuka #7: Libresse predstavlja – Zašto naše #pričeiznutra treba saslušati

AUTOR: CityMagazine 07 Aug, 2020
City letnja preporuka #7: Libresse predstavlja – Zašto naše #pričeiznutra treba saslušati

Libresse kampanja poručuje da je vreme da se krug ćutanja prekine, da je vreme da se žene ohrabre da ispričaju svoje priče i iskustva i da se stvori otvorena atmosfera u kojoj će bez straha i neprijatnosti sve ženske priče biti ispričane. Što se više priča ispriča i više istinitih iskustava čuje, to će strah biti manji, a žene će živeti bolje i kvalitetnije živote, bez tabua, predrasuda i osuđivanja.

Žene su okružene zidom ćutanja kad je reč o njihovim iskustvima i izborima koje prave, a u vezi su s njihovim polom i njihovim telom. Ta iskustva su često komplikovana, nikad nije jednostavno, od prve do poslednje menstruacije, porođaja, materinstva ili odluke da se deca nemaju. Društvena sredina ne ohrabruje žene da otvoreno pričaju o tim iskustvima, čime raste njihov strah, neznanje, pa čak i sramota da se o tome priča javno i otvoreno. Te skrivene i neizgovorene istine utiču na to da žene žive bez samopouzdanja, u izolaciji, i da same bez podrške i s velikom dozom neprijatnosti i stida prolaze kroz različite faze svog života. Libresse kampanja poručuje da je vreme da se krug ćutanja prekine, da je vreme da se žene ohrabre da ispričaju svoje priče i iskustva i da se stvori otvorena atmosfera u kojoj će bez straha i neprijatnosti sve ženske priče biti ispričane. Što se više priča ispriča i više istinitih iskustava čuje, to će strah biti manji, a žene će živeti bolje i kvalitetnije živote, bez tabua, predrasuda i osuđivanja. Zato je veoma važno da se sve priče čuju, i to je cilj nove Libresse kampanje.

Svaka žena je jedinstvena, svako iskustvo je bitno, nekad lepo, a nekad bolno. Sve te priče su duboko intimne i nekad ih nije lako podeliti. Baš zbog toga one moraju biti ispričane jer će se tako žene uspešnije i spremnije suočiti s izazovima.

Ispričajte svoju priču

Libresse kampanja postavlja pitanja koliko često, otvoreno i javno žene govore o svojoj prvoj menstruaciji, o tome kako prolaze kroz menstrualni ciklus, kako se osećaju i sa čim se bore. Da li su to bolovi, promene raspoloženja, obilna krvarenja, emocije koje je teško kontrolisati? Libresse postavlja pitanja da li majke dovoljno dobro, detaljno i na vreme pripremaju svoje ćerke za prvu menstruaciju i koliko je to važno za svaku devojčicu. Žene se pozivaju da ispričaju iskustva u vezi sa svojim seksualnim životom, da pričaju o tome kako im je došlo majčinstvo, da li su se borile za to da postanu majke, pozvane su da ispričaju iskustva s porođaja, jer je svaka žena priča za sebe i svako iskustvo je važno. Ono ne treba da ostane tiha i nedorečena priča između dve prijateljice, već priča koja će pokazati šta sve čini život jedne žene i sa čim se ona suočava tokom svog života. Od prve do poslednje menstruacije i svemu što se dešava između ta dva trenutka.

Libresse je otvorio vrata za te priče na društvenim mrežama, na fejsbuk Libresse Srbija stranici možete se uključiti u kampanju i ostaviti svoje iskustvo koje će biti podstrek drugim ženama da u svemu što prolaze znaju da nisu same i da postoje druge žene koje ih i te kako razumeju. I što je najvažnije, podržavaju.

U kampanju su se uključile i poznate ličnosti i influenserke koje imaju široku publiku i koje mogu uticati na to da ženske priče stignu do velikog broja žena. Mila Vujisić, autorka bloga Mila’s Homemade, ispričala je svoje iskustvo u vezi s temom prisustva partnera na porođaju. Žene su podelile svoja iskustva i mišljenja i otvoreno polemisale o tome da li žele ili ne žele pored sebe partnera na porođaju. Velika pomoć ženama koje tek treba da prođu kroz to iskustvo. Libresse kampanja pokazuje koliko su te priče dragocene i korisne, samo kad se ispričaju otvoreno i bez ustezanja. To je prava pomoć ženama koja im daje snagu da se zauzmu za sebe, shvate šta žele i otvoreno to kažu.

U Libresse kampanji učestvuju izuzetne žene – novinarka i blogerka Jelena Karakaš, novinarka Mina Smiljanić (Mina_fu), blogerke Mila Vujisić (milas_homemade_) i Miroslava Bogdanovski (Minjina kuhinjica).

Uključite se i vi, podelite svoje priče, jer svaka priča je važna.