Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Doživite grad sa vidikovca Palate Beograd

AUTOR: CityMagazine 29 Apr, 2021
Doživite grad sa vidikovca Palate Beograd

Ako ne pripadate generacijama koje su pre više decenija imale sreću da razgledaju grad s vidikovca na vrhu „Beograđanke”, ovih dana se pruža nesvakidašnja prilika. Nekada najviša zgrada na Balkanu trenutno je u fazi rekonstrukcije, ali će 4. i 5. maja čuvena terasa na 22. spratu biti otvorena u okviru humanitarne akcije koju organizuje kompanija Marera Properties.

Palata Beograd građena je od 1969. do 1974. godine prema projektu arhitekte Branka Pešića.  Zasluge za to što je Beograd dobio najvišu zgradu u staroj Jugoslaviji, i u njoj vidikovac sa pogledom od 360 stepeni, pripada njegovom imenjaku Branku Pešiću, koji je u to vreme bio gradonačelnik Beograda.

Prvi oblakoder u centru grada, na potezu između Terazija i Slavije, bio je treći važan simbol grada, posle Palate Albanija i hotela Moskva, ali mnogo moderniji. U to vreme je po mnogo čemu predstavljao tehnološko čudo i preteču današnjih pametnih zgrada. Još tada je postojao automatski sistem hlađenja i grejanja, sa roletnama koje su se same spuštale u zavisnosti od sunčevih zraka.

Kada je Palata Beograd svečano otvorena 1974. godine, jedna od najvećih atrakcija je bio upravo restoran vidikovac na pretposlednjem spratu. Brojne poznate ličnosti iz zemlje i sveta upisale su se u knjigu utisaka koja je stajala u holu u prizemlju. Između ostalih, Tito i Jovanka Broz, Ivo Andrić, američki astronauti iz posade „Apola 11”, brojni sportisti, ali i građani koji su uživali u pogledu iznad oblaka na prestonicu tadašnje Jugoslavije.

Najverniji stanar zgrade visoke skoro 101 metar bio je RTV Studio B, a čuveni vidikovac zatvoren je za posetioce kada se, krajem osamdesetih godina, redakcija uselila u Palatu Beograd, pa je pogled ostao privilegija novinara i njihovih gostiju. Legendarni Duško Radović poručivao je slušaocima s 23. sprata kako „konačno imaju nekog svog na visokom položaju“.

To znači da će otvaranje vidikovca 4. i 5. maja biti prva prilika posle više od četiri decenije da građani dožive grad iz ove perspektive. Uz poštovanje epidemioloških mera, posetioci će liftovima, koji i dalje važe za najbrže u gradu, za tridesetak sekundi stizati do prostrane poluzatvorene terase. Na raspolaganju će imati 20 do 30 minuta da uživaju u prizoru i naprave nesvakidašnje fotografije. Vidikovac je zaštićen velikim staklenim panelima, te je obilazak moguć i u slučaju lošijeg vremena.

Ovaj jedinstveni događaj sa sobom nosi i priliku za pomoć onima kojima je najpotrebnija, jer sav prihod od ulaznica, koje su dostupne po simboličnoj ceni od 100 dinara, odlazi korisnicima Crvenog krsta, dok će kompanija Marera Properties, novi vlasnik Palate Beograd i organizator akcije, udvostručiti prikupljeni iznos sopstvenom donacijom.

Posetite www.ticketline.rs, i na potpuno novi način doživite grad sa vidikovca Palate Beograd.