Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

LG toplotne pumpe: greju, hlade i čuvaju planetu!

AUTOR: CityMagazine 21 May, 2021
LG toplotne pumpe: greju, hlade i čuvaju planetu!

Migracije iz urbanih sredina u vikend naselja širom Srbije su svake godine sve popularnije, a novonastale okolnosti su nekima bile prelomni trenutak za konačnu odluku da sagrade vikendicu ili obnove nasleđenu kuću van grada. To nije nimalo lak posao i zahteva mnogo planiranja, a jedan od najčešćih problema je regulacija temperature prostora, posebno ako su vremenske prilike često promenljive.

Vazdušne toplotne pumpe su jedinstveno rešenje koje se sve češće koristi za ovakve situacije. Za razliku od tradicionalnog grejanja na ugalj, drvo ili gas koji negativno utiču na životnu sredinu stvarajući štetne gasove, vazdušne pumpe su moderan sistem grejanja koji koristi energiju iz prirode i električnu energiju za grejanje i hlađenje enterijera. Svrstavaju se u energetski efikasna rešenja, tako da je energetska potrošnja racionalnija, a računi za struju neuporedivo manji.

Toplotne pumpe vazduh-voda funkcionišu po principu izvlačenja toplote iz spoljašnjeg vazduha koja se potom koristi da zagreje/ohladi unutrašnjost objekta. Dobijena toplotna energija se prenosi na sisteme grejanja, hlađenja i pripreme tople sanitarne vode. Sistemi prenosa toplote mogu biti prilagođeni svakom prostoru i potrebi. Najpopularniji su sa podnim/zidnim grejanjem, fancoil aparatima ili preko radijatora.

LG Therma V R32 Split i LG R410A Split spadaju u multifunkcionalne uređaje koji koriste nove revolucionarne tehnologije. Odlikuju se izuzetnim performansama i ekonomičnom potrošnjom za potrebe savremenog domaćinstva, a njihov elegantan dizajn se lako uklapa u svaki prostor.

Sistem se sastoji od odvojenih unutrašnjih i spoljašnjih jedinica povezanih rashladnim cevima. Hidro komponente kao što su pločasti izmenjivač toplote, ekspanziona posuda i pumpa za vodu, nalaze se u unutrašnjoj jedinici tako da može da podnese niske spoljne temperature bez bojazni da će se voda u sistemu zamrznuti. Ključna komponenta je LG R1 kompresor, koji je visoko efikasan i troši manje struje. Sistem omogućuje dostizanje temperature vode do 65 stepeni, osiguravajući pouzdano grejanje čak i pri veoma niskim temperaturama.

Oba uređaja imaju jednostavan korisnički interfejs za instalaciju, visoku efikasnost i opseg rada, SCOP do 4.65 i najviši razred A+++ energetske efikasnosti. Kapacitet grejanja je stopostotan na spoljašnjoj temperaturi od -7 stepeni Celzijusa (osim za model R410A Split pri radu od 16kW), a temperatura izlazne vode je do 65°C kod modela R32 i 57°C kod modela R410A. Oba modela imaju ugrađene senzore protoka i pritiska vode za proveru rada u realnom vremenu, naprednu kontrolu pumpe za vodu (optimalni protok, fiksni kapacitet, protok i temperaturu), kao i unapređeno sekundarno upravljanje.

Sistem može da kontroliše dve zasebne zone sa dva kruga grejanja ili kako bi se dobile različite temperature u različitim prostorijama. Na primer, u dnevnom boravku može da se održava 25°C, a u spavaćoj sobi 20°C. Osim grejanja, ove pumpe osiguravaju i štedljivo hlađenje tokom leta. Sezonski auto režim rada dodaje funkciju hlađenja konvencionalnom režimu. U ovom režimu rada, temperatura unutrašnjosti će se automatski održavati, a u zavisnosti od spoljne temperature sistem će proizvodi potrebnu količinu energije.

Pametna aplikacija LG ThinQ za daljinsko nadgledanje je još jedna karakteristika koja doprinosi maksimalnom komforu. To znači da korisnici mogu podesiti temperaturu ili regulisati rad toplotne pumpe kada krenu petkom s posla na vikend odmor. Dočekaće ih topao dom sa željenom temperaturom. Aplikacija može da se aktivira i preko glasovnih komandi ili Google Home-a.

Korišćenjem daljinskog upravljača moguće je pratiti temperaturu, protok i pritisak vode. Ove informacije su korisne tokom instalacije, ali i tokom redovnog održavanja. Oba modela toplotnih pumpi omogućavaju podešavanje protoka vode u skladu sa toplotnim opterećenjem kako bi rad uređaja bio energetski efikasniji.

Pored ekološki i funkcionalnih prednosti uređaja, snižen je i nivo buke u odnosu na ranije modele za 5 decibela, a zahvaljujući posebnim premazima spoljna jedinica je otporna na koroziju, što značajno produžava vek trajanja tako da će vas LG toplotne pumpe služiti dugi niz godina.

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Promo

Biofar Anti-Ox SOD Direct: Za prirodnu zaštitu ćelija

Jedinstvena kombinacija na našem tržištu, GliSODin®-a, vitaminima A, C, E sa mineralima selenom i cinkom iz izvora visoke bioraspoloživosti koji…

Uz Eucerin zima je sjajna

Na pitanje da li vole zimu, većina ljudi odgovara: „Ne!”. Ali, kada ih podsetite da zima podrazumeva i niz praznika,…

Zajednička humanitarna akcija Crvenog krsta Srbije i ADA MALL-a

U susret novogodišnjim praznicima kada počinje najlepša sazona darivanja, Crveni krst Srbije i ADA MALL shopping center, 1. decembra započeli…

Dijamant majonez: Neizostavni sastojak u kuhinji tokom praznika

Šta je prva asocijacija na novogodišnje praznike? Sneg, pokloni, okićena jelka, ali pre svega porodica okupljena oko praznične trpeze i…

SOS nega po meri vaše suve kože

Da li vaša koža, posebno dolaskom oštrijih vremenskih uslova, svrbi, crveni se, peruta i gruba je na dodir? Usne su…

Najnoviji IDJ hitovi i preko 80 miliona pesama isključivo u HiFi zvuku uz TIDAL

SBB korisnici u okviru TIDAL paketa od sada mogu da uživaju u svojoj omiljenoj muzici i novim IDJ plejlistama, isključivo…