Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Libresse predstavlja: Menopauza

AUTOR: CityMagazine 23 Dec, 2020
Libresse predstavlja: Menopauza

Izuzetno osetljivo razdoblje u životu većine žena (pored ostalih koja su već prošle) je menopauza. Relativno skoro menopauza je ušla u naše rečnike kao stanje koje se ranije nije ni uzimalo u obzir niti razmatralo. Kao i ostale, i ova osetljiva faza života prolazila je u tišini bez adekvatnog tretmana. Ako je stanje bilo zapušteno, komentari „luda žena“ bili su opis i uvreda velikog broja žena koje nisu iznalazile način da se izbore sa svim simptomima menopauze.

A koliko samo znate mama, tetaka, komšinica koje bi odjednom, od lepih i veselih žena, postale one kojima koža više ne sija, kosa opada, pojavio se višak kilograma, a one nisu bile ni fizički ni psihički onakve kakve smo na njih navikli. Sa prolaskom godina to su bivale žene kojima fizički izgled više nije bio bitan, koje su možda prestale da se farbaju, šminkaju, da se lepo oblače. Povlačile bi se u samoću misleći da je „njihovo prošlo“ i da više nemaju priliku da žive kvalitetan i bogat život u kom su zadovoljne same sobom.

Priča o problemima menopauze pokrenula je mnoge žene, farmaceute, lekare da se uključe u rešavanje problema, same žene počele su da preuzimaju stvari u svoje ruke i da rade na sebi i svom fizičkom i psihičkom zdravlju, da konsultuju lekare oko ishrane, fizičke aktivnosti, nege, pa čak i lekova koje mogu uzimati kako bi ublažile simptome menopauze.

Na kraju ovog našeg putovanja kroz razne faze koje žene prolaze u toku svog života, zbog svoje prirode i ličnih izbora, čini se da se o menopauzi još i najviše priča, da je od svih tabua vezanih za žene i krug ćutanja koji se teško razbija oko različituh problema kroz koje žene prolaze, menopauza još i stanje o kojem se koliko-toliko priča. Mi mislimo da je to zato što, kad dođu u određene godine, žene imaju snagu i samopouzdanje da otvoreno i bez straha pričaju o sebi i svojim problemima. Tako bi trebalo da bude od najranije mladosti, da žene slobodno i otvoreno pričaju o onome kroz šta prolaze. Nadamo se da je Libresse kampanja #pričeiznutra doprinela tome.