Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Libresse predstavlja: Trudnoća i porođaj – nikad nije jednostavno

AUTOR: CityMagazine 22 Oct, 2020
Libresse predstavlja: Trudnoća i porođaj – nikad nije jednostavno

Da li čekala mesecima, pa čak i godinama taj trenutak, ili je on možda došao iznenada, kao grom iz vedra neba neočekivano, tek, trenutak kad sazna da je trudna, za svaku ženu je veoma poseban događaj. A šta se sve krije iza i ispred te rečenice „ja sam trudna”, žene nekad rado i s lakoćom pričaju. Nekad mogu s osmehom da pričaju o stvarima koje su im teško pale. A nekad je to bolan i gorčinom ispunjen trenutak. Da su trudnoća i porođaj mnogo komplikovaniji od idiličnih slika srećnih mama i onda kad je sve u redu, zna svaka žena u sebi. Ali, da li se o tome i otvoreno priča? Jer, kao što govori nova Libresse kampanja – nikad nije jednostavno.

Reč je o stvarnim iskustvima koje žene prolaze svaki dan u vezi sa svojim polom i svojim telom. A velika i važna tema je trudnoća, i posebno porođaj. Naše društvo je podešeno tako da vrlo lako osuđuje žene za njihove izbore, za njihovo ponašanje, neosetljivo je za ono što žene po svojoj prirodi prolaze. Pokušaji da svoja iskustva, pa i traume kroz koje su prošle podele s drugima, često se završavaju rečenicom „nisi ni prva ni poslednja”, time direktno govoreći da iskustva kroz koja su prošle žene jednostavno – nisu bitna. To je duboko pogrešno, ali, nažalost, veoma uvreženo mišljenje. I to treba da se promeni. Zato je važno da žene o svojim iskustvima pričaju.

Zato što nikad nije jednostavno, žene znaju da, iako je trudnoća željena, osećaju strah i nesigurnost, neizvesnost oko toga kako će izgledati njihov novi život. Sve će se promeniti: svakodnevica, karijera, odnosi s partnerom ili partnerkom. Šta ako je trudnoća došla posle meseci i godina pokušaja začeća, bolnih procedura i brojnih neuspeha. Istraživanja pokazuju da 42 odsto žena drži u tajnosti i ne priča o borbi kroz koju prolazi za potomstvo. Ispostavlja se da najbliža okolina nema jasnu, pa čak ni približnu sliku o tome kroz šta žene prolaze kako bi dobile potomstvo.  

Šta ako se trudnoća završi spontanim pobačajem, i svi planovi i sreća rasprše se u jednom bolnom trenutku? Čak 37 odsto žena koje su prošle kroz spontani pobačaj reklo je da nisu mogle otvoreno da pričaju o svom bolnom iskustvu plašeći se da ne budu pogrešno shvaćene ili osuđivane što otvoreno dele svoja intimna i bolna iskustva.

I na kraju, šta je sa ženama koje nikad ne žele da izgovore rečenicu „ja sam trudna”, koje se odluče da nemaju decu? Čak polovina njih nailazi na otvoreno osuđivanje okoline, a isto toliko je suočeno s konstantnim pritiskom okoline kako bi svoju odluku promenile. Svaka trudnoća, a posebno porođaj, specifični su, žene i njihovo telo prolaze kroz velike preobražaje, nekad bolne nekad lake, a to su sve priče koje treba ispričati.