Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

#Priče iznutra: dan koji svaka devojčica pamti

AUTOR: CityMagazine 24 Sep, 2020
#Priče iznutra: dan koji svaka devojčica pamti

Dan kad dobije prvu menstruaciju za svaku devojčicu je posebno značajan. Iako su mame, bake, starije sestre i tetke pričale s njima i pripremile ih za taj događaj, zapravo nikad nisi potpuno spreman. A kamoli ako devojčice nemaju dovoljno informacija! Onda su primarna osećanja strah, stid, osećaj teskobe. Mnoge devojčice koje imaju iskren i otvoren odnos s drugim starijim ženama iz svoje porodice, jedva čekaju da postanu deo te „velike” zajednice i „prave” žene. Nekim devojčicama je taj događaj uvod u period života koji za njih nosi drugačiju odgovornost, prestanak detinjstva, ograničavanje mogućnosti. Devojčice koje rano dobiju menstruaciju nalaze se u procepu između svog sve zrelijeg tela i težnje da ostanu dete.

Ipak, nije sve onako kako zamišljamo i svaka žena je priča za sebe. Različita iskustva rađaju različite priče. A prva menstruacija je samo početak. Mnoge žene se sećaju kako su sa suzama u očima zvale mamu na posao, kako su u kupatilu nespretno stavljale prve uloške, kako su otrčale s treninga ili ranije napustile školu tog dana. Da li je dočekale spremne ili nespremne, menstrualni ciklusi postali su sastavni deo života svake zdrave, mlade devojke. A to je uzbudljivo putovanje koje nije uvek ni glatko ni lako.

Sve smo iskusile bolne menstruacije, nekad i obilne, koje stižu baš kad nam „nisu potrebne”. Koliko važnih ispita, poslovnih sastanaka, izleta i sportskih dešavanja smo prebrodile kad nam telo nije bilo saveznik, kad smo morale da uložimo i dodatni napor da ostvarimo svoje ciljeve iako smo morale da se nosimo i s tegobama menstrualnog ciklusa. I najvažnije pitanje: Koliko o tome pričamo ne samo s drugim ženama već i s muškarcima koji nemaju pojma kroz šta žene prolaze? Veoma je bitno da se o ovim temama priča, da žene vide da nisu same i da sve prolazimo kroz slična iskustva. Na kraju, otvorena komunikacija pomaže da se stvori drugačija perspektiva na prirodne i normalne procese u ženskom organizmu i ojača svest da je sve to prirodno i da nema razloga da se zbog tih priča bilo ko oseća posramljeno i neugodno. Pričajte svoje priče bez stida i straha, poručuje nova Libresse kampanja.