Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Pandemonia: Lutka našeg vremena

Ona osvaja modni svet, redefiniše ulični stil, dominira u prvim redovima na revijama poznatih kreatora, blista na Nedeljama mode u svetskim metropolama. Ne, to nije nova holivudska glumica ili mlada manekenska nada, to je lutka od lateksa u realnoj veličini. Oživelo pop-art umetničko delo, nalik otelotvorenoj noćnoj mori Roja Lihtenštajna ili obistinjenoj fantaziji Endija Vorhola, ova hodajuća skulptura komentar je današnje opsednutosti fizičkim izgledom.

Pandemonia je visoka plavuša, puna samopouzdanja, sa lepom siluetom od lateksa i sveže napumpanim crvenim usnama. Za razliku od mnogih njoj sličnih pojava u realnom, iliti ljudskom obličju, Pandemonia nosi sa sobom dozu (danas skoro zaboravljene) misterioznosti. Ona je jedna od najbolje čuvanih umetničko-modnih tajni. Svuda se pojavljuje, ali je zapravo pravi identitet osobe koja stoji iza ove Frankenštajn kreacije nepoznat. Telo obavijeno u lepo stilizovane komade odeće od lateksa šeta unaokolo, a iza maske lutke dopire muški glas koji rado ćaska sa svima. Da li je on umetnik koji idejno stoji iza lutke, tojest da li je Pandemonia njegov alter-ego, ostaje da se otkrije.

Britanski umetnik/umetnica delom pokušava da ismeje nerealnu sliku nekakvog glamuroznog i idealizovanog načina života. Sva odeća, asesoari i detalji od lateksa delo su samog umetnika/ce, što je zaista impresivno jer ova lutka često menja svoj izgled.

(foto izvor: www.theartgorgeous.com)

Ogroman broj pratilaca na Instagramu, i želja slučajnih prolaznika ili modnih ličnosti od značaja da se slikaju sa Pandemoniom, samo svedoči o šoku koji je ova kreatura unela. Uvek nasmejana i voljna da pozira pred kamerama, nikada neće odbiti priliku za jedan dobar selfi. I dok često menja odevne kombinacije i frizure, naočare za sunce su obavezne, a skoro uvek je u pratnji foksterijera po imenu Snowy. Naravno, i kuca je od lateksa.

Pandemonia na nedavno održanoj Nedelji mode u Njujorku (foto: www.twitter.com/pandemonia)

Vremenom je postala redovni VIP gost na Nedeljama mode, revijama i izložbama širom sveta, a prošle godine bila je deo kampanje čuvenog brenda Camper. Nema sumnje, za fenomen Pandemonie tek će se čuti.

(foto izvor: www.pandemonia99.blogspot)

Pandemonia može da bude ozbiljan komentar usmeren protiv seksističke lutke na naduvavanje, podjednako kao i ništa više doli simpatična pojava nalik liku iz crtaća koji je izašao sa ekrana. Za sobom povlači puno pitanja, od toga da li je samo obična provokacija, preko feminističkih tema, sve do važnosti masovnih medija i uticaja društvenih mreža. Danas kada ljudi jesu sve plastičniji, možda Pandemonia predviđa budućnost kojoj se teži. Svakako je odraz trenutne pop kulture u obliku jednog ružičastog balona od lateksa, koji svakog trenutka može da pukne, baš kao i površne vrednosti u eri opsednutoj poznatim ličnostima.

Foto izvor za naslovnu sliku: hiveminer.com

Foto izvor za galeriju: theartgorgeous.com, hiveminer.com, pinterest.com i fashionlollipop.com

Najčitanije

Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

Budući da je prava, kišovita jesen već stigla, ovih dana radujemo se toploj, ušuškanoj atmosferi kod kuće uz omiljene knjige,…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…

Džoni Dep se vraća u Srbiju povodom promocije novog animiranog serijala

Proslavljeni holivudski glumac Džoni Dep dolazi u Beograd povodom promocije prvog animiranog serijala proizvedenog u Republici Srbiji u produkciji kompanije…

Vikend preporuke 15-17.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…