Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo su najskuplje prodati predmeti u prethodnoj deceniji

AUTOR: CityMagazine 17 Jul, 2020
Ovo su najskuplje prodati predmeti u prethodnoj deceniji

Na aukcijama se može pronaći sve i svašta, skoro pa od igle do lokomotive, kako bi neki rekli. Kao takve, one privlače razne vrste kolekcionara, ali i druge ljude zainteresovane za istraživanje neke nove sfere i one koji traže neki neobičan predmet za ulepšavanje svoje kuće.

Cene na aukcijama se kreću od zaista bagatelnih, pa do vrtoglavih, koje su rezervisane samo za one sa najdubljim džepovima. Rekordi su obarani više puta po pitanju cifre, a u nastavku pročitajte koji su to predmeti bili najskuplje prodati u prethodnoj deceniji.

Leonardova slika Salvator Mundi

Foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP via Getty Images

Slika Salvator Mundi drži rekord najskuplje prodatog umetničkog dela na jednoj aukciji, a ona je u novembru 2017. godine prodata za 450,3 miliona dolara. Ona se pripisuje Leonardu da Vinčiju i veruje se da je u pitanju jedna od manje od 20 slika ovog umetnika koje su i dalje cele.

Pablo Pikaso – Žene iz Alžira

Foto: Selcuk Acar/Anadolu Agency/Getty Images

Pikasova slika iz 1955. godine prodata je 2015. godine za 179 miliona dolara na jednoj aukciji. Smatra se jednim od najboljih primera kubizma u slikarstvu.

Edvard Munk – Krik

Foto: Art Media/The Print Collector/Getty Images

U trenutku kada je prodat na aukciji 2012. godine, Krik je postavio rekord kao najskuplje umetničko delo, što je kasnije oboreno. Očekivalo se da će doneti oko 80 miliona, ali je na kraju prodat za 120 miliona dolara.

Kolekcija nakita Elizabet Tejlor

Foto: Rob Kim/FilmMagic

Holivudska ikona Elizabet Tejlor u svojoj kolekciji je imala razne ogrlice, broševe i drugi nakit, a među njima je bila i biserna minđuša brenda La Peregrina. Kolekcija je 2011. godine prodata za 116 miliona dolara, a sav prihod je otišao Fondaciji Elizabet Tejlor, posvećenoj prevenciji HIV-a i side.

Klod Mone – Stogovi

Foto: DON EMMERT/AFP via Getty Images

Slika iz poznate Moneove serije slika posvećenih plastovima sena prodata je u maju 2019. godine za 110,7 miliona dolara. Predstavlja remek-delo impresionizma.

Alberto Đakometi – Kočija

Foto: Chris Melzer/picture alliance via Getty Images

Skulptura pod nazivom Kočija švajcarskog vajara Alberta Đakometija smatra se važnim umetničkim delom iz 20. veka. Napravljena je između 1951. i 1952. godine, a 2014. je prodata za 101 milion dolara.

Džef Kuns – Zec

Foto: Steve Parsons/PA Images via Getty Images

Kuns je ovu gvozdenu skulpturu osmislio 1986. godine, a 2019. je prodata za 91,1 milion dolara, što je tada bio rekord za skulpturu živog umetnika na aukciji. Kuns je već jednom pre toga držao rekord u istoj kategoriji zahvaljujući drugom svom radu.

Ružičasti dijamant

Foto: Toby Melville/Reuters

Najskuplji dijamant je ovaj 59,6-karatni ružičasti dijamant, poznat kao „ružičasta zvezda“, koji je na aukciji u Hong Kongu 2017. godine prodat za 71,2 miliona dolara.

Plavi dijamant

Foto: Christies Images Ltd, 2016/Anadolu Agency/Getty Images

Poznat kao „Dijamant Openhajmer“, po svom bivšem vlasniku Filipu Openhajmeru, ovaj dijamant prodat je u Ženevi u maju 2016. godine za 57,9 miliona dolara.

Ferrari 250 GTO

Foto: Michael Cole/Corbis via Getty Images

Ovaj model automobila iz 1962. godine prodat je u avgustu 2018. za 48,4 miliona dolara, što ga čini najskupljim automobilom sa aukcije.

Izvor: Insider

Naslovna fotografija: Art Media/The Print Collector/ Christies Images Ltd, 2016/Anadolu Agency/Getty Images

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…