Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

AUTOR: CityMagazine 06 Apr, 2021
16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, biće održano od 22. aprila do 20. maja u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom širinom obuhvata brojne podteme.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, s posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

Beogradsko stanovanje / Fotografija je iz arhive Tome Devalda (1921-1995), direktora Direkcije za izgradnju Novog Beograda.

BINA fokus je centralna programska celina, u okviru koje će u Likovnoj Galeriji Kulturnog centra Beograda biti otvorena studijska izložba Beogradska škola stanovanja: studije slučajeva autorke Tanje Damljanović Konli i saradnice Dragane Mecanov.

I ove godine, kao i prethodnih, BINA izložbe čine okosnicu drugog segmenta manifestacije. Pored pomenute Beogradska škola stanovanja: studije slučajeva, biće ih otvoreno još pet. Izložba Cerak_40 godina posle autorke i kustoskinje Milenije Marušić biće postavljena u izlogu Kulturnog centra Beograda, na Trgu republike. Izložba Arhitektonski i urbanistički konkursi i arhitektonske nagrade 2020-21 u organizaciji Društva arhitekata Beograda biće otvorena u Kulturnom centru Beograda, dok će aktuelni radovi mladih arhitektonskih studija MAIN Architects i STUDIO OBE (Beograd) biti predstavljeni u okviru izložbe Ponesi svoj projekat u BINA paviljonu, na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti. Izložba pod nazivom Enough is enough BETA bijenala iz Temišvara, koja će biti otvorena u Galeriji Kolektiv, predstaviće niz lokalnih i međunarodnih projekata koji su rekli „što je dosta, dosta je”. Izložba Arhitektonska nagrada Piranezi predstaviće u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Piranske dane arhitekture (Slovenija) i nacionalne selekcije najboljih realizovanih radova nastalih u poslednje dve godine u deset zemalja srednje Evrope.

Cerak

Pored brojnih edukativnih programa, biće održana i predavanja Savremena arhitektura i Žene u arhitekturi predavača Milene Zindović, kao i tradicionalni seminar Arhitekti, projektanti, praktičari, važan zbog povezivanja prakse i profesionalnih kompanija. U okviru ovog segmenta biće organizovano i predstavljanje projekata mladih arhitektata i filmski program.

BINA šetnje, besplatne tematske šetnje kroz arhitekturu grada, čine poseban segment i namenjene su najširoj publici. Planiran je i celodnevni izlet u Suboticu.