Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
BAZA: Novi concept store u Novom Sadu

Zavirite li u Baza concept store, prijatan novi lokal u Stevana Musića 11 u Novom Sadu, udahnućete daleki Bali, Maroko, Južnoafričku Republiku, Izrael… Udahnućete mir i lepotu sklada svih tih destinacija. Njih su veštim odabirom komada nameštaja, umetničkih dela i detalja za kuću povezale Nataša Šešić i Marija Živković koje stoje iza ove ideje.

Baza Interior nudi unikatne, ručno rađene predmete sugerišući baš kao i japanski pravac wabi-sabi da je lepota u nesavršenosti. Tu dakle ništa nije industrijalizovano, u svakom komadu oseti se čovek, njegova energija, utkana ljubav i kontakt s prirodom.

Iako spaja s udaljenim kulturama, Baza ima misiju i da promoviše našu tradiciju. Stoga važno mesto u ponudi ima srpski tj. pirotski ćilim od kog je sve nekako i počelo.

Pre nekoliko godina, uređujući svoju letnju kuću u Sremskoj Kamenici u boho stilu, Marija je došla na ideju da od starih ćilima napravi jastuke shvativši da kod nas i nema prodavnica koje bi mogle ponuditi takve proizvode. Spontano, druženja s Natašom iznedrila su Bazu koju, kako kažu, harmonično grade. Marija je više okrenuta tradiciji, a Nataša urbanijim elementima.

Osim naše tradicije, Baza želi da pokaže i dar lokalnih umetnika, pa ćete među delima takozvane primitivne umetnosti drugih kontinenata videti i radove Biljane Cincarević, a kako najavljuju, uskoro i ekskluzivne analogne fotografije Nenada Marjanovića posvećene Sergeju Poluninu.

Tu su i Nataši posebno drage grafičke maske koje su je opčinile u Centru Pompidu u Parizu, nakon čega je tragala za njegovim autorom – izraelskim umetnikom (Tzachi Nevo) pa ga „dovela” i u naš region.

Pleni i Marijin omiljeni eksponat koji visi na zidu – handira tj. marokanski venčani poklon koji mlada sprema, a impresioniraju i crno-beli tepisi, ručno rađeni u marokanskim planinama.

Uklopio se tu i moderni holandski brend Pols Potten sa svojim zanimljivo, a moglo bi se reći i duhovito, oslikanim činijama i šoljicama za kafu. 

Baza ima i svoju proizvodnju nameštaja – ručno rađene stolove od punog drveta „made in Novi Sad” za koje sirovina stiže i s Balija!

Pandemija je malo omela planove, ali ovim dvema ambicioznim i kreativnim ženama ne manjka ideja kako da još sveta unesu u Novi Sad. U planu je saradnja s Japanom, Meksikom…

Baza komadi se mogu naći i u Beogradu u Fab Livingu kod Une, a ideja je da se uskoro i u prestonici otvori showroom. Lepo fukcioniše i onlajn prodaja, posebno preko Instagrama (baza.conceptstore) o čemu svedoči to što se neki komadi nalaze već i u domovima i hotelima u Holandiji, na Ibici, Grčkoj, Braču…

Baza Interior poziva da usporimo i uživamo, a kako kažu Nataša i Marija, namenjen je svakome ko pronalazi lepotu u kontaktu s prirodom. Neko će urediti ceo dom u tom stilu, neko ga tek osvežiti detaljem, neko samo razgledati… Ali svi će iz novosadskog lokala izaći puni utisaka s putovanjâ na kojima fizički zapravo nisu ni bili.