Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

D.J. JEWELRY: Otkrijte šarenolik nakit Dragane Jović

AUTOR: Isidora Spasić 06 Feb, 2021
D.J. JEWELRY: Otkrijte šarenolik nakit Dragane Jović

Toliko toga interesantnog ćete saznati iz razgovora sa umetnicom i dizajnerkom nakita Draganom Jović, pa ne sumnjam da ćete uživati u intervjuu koji sledi.

Zdravo Dragana, za početak nam reci kako si?

Zdravo, super sam, hvala na pitanju!

Foto: Dragana Jović

Hajde nam se predstavi u par rečenica.

Ja sam umetnička duša zaljubljena u vajarstvo i slikarstvo. Rečima je neopisivo koliko volim životinje, pa sam otuda i vegetarijanac ceo život. Završila sam Likovnu akademiju u Beogradu. Imam 36 godina. Par godina sam radila na prekookeanskom brodu kao somelijer. Godinu dana sam živela na Havajima i radila u restoranu. Imam četiri psa, po tome me znaju.

Foto: Dragana Jović

Pošto si studirala vajarstvo, opiši kako je to uticalo na kreiranje nakita.

To što sam završila vajarstvo potpuno je uticalo na kreiranje, a posebno na izradu nakita. Predmeti koje sam imala pet godina na akademiji su skulptura u drvetu i metalu, tako da je meni bio i više nego „pripremljen teren”, ali i alat kada sam počela izradu nakita upravo u tim materijalima.

Foto: Dragana Jović

A zašto si odlučila da baš izrada nakita bude tvoj umetniči izraz?

To se desilo sasvim slučajno. Skupljala sam komade drveta koji su bili otpad posle izrade skulpture u drvetu, jer su mi oblici bili zanimljivi. Počela sam od njih da pravim ogrlice za sebe. Ljudima se dopalo, i shvatila sam da to može da bude ozbiljna priča. Odlučila sam da počnem da pravim nakit od komada drveta kao što je ebanovina, i još neke egzotične vrste.

Foto: Dragana Jović

Definiši svoj stil u par reči, i otkrij nam šta te najviše inspiriše.

Nema određenog stila. Mašta mi buja svakog dana kad je u pitanju nakit. Takođe želim da se svako može pronaći u njemu, što se tiče boje, stila, materijala… Raduje me kad ga ljudi vole, i što mi se mušterije vraćaju. To nema cenu.

Foto: Dragana Jović

Opiši nam ukratko svoj kreativni proces – od ideje do realizacije.

Proces je vrlo zahtevan, i da nisam studirala vajarstvo ne bih ni mogla da radim sve ovo. Sve kreće od nabavke materijala po stovarištima, preko sečenja raznim alatima, bušenja, šmirglanja, poliranja… Sve tehnike su uključene; zavisi naravno koji materijal koristim. Nimalo ženstven posao, vrlo prljav, zahteva prostor, alat, znanje, ali ja to sve obožavam.

Foto: Dragana Jović

Koje sve komade nakita izrađuješ?

Sve! Tu su minđuše, broševi, ogrlice, ogrlice-okovratnici od staklenih perli koje ušivam na filc… Imala sam i seriju prstenja koju sam za sada obustavila jer nemam odgovarajuću mašinu, ali radiću i na tome naravno.

Foto: Dragana Jović

Kakve materijale koristiš?

Materijali su drvo (uglavnom ebanovina i još neke egzotične vrste), mesing, aluminijum, bakar, i nerđajući čelik.

Foto: Teodora Ćirić

Uskoro nam stiže Dan zaljubljenih. Izdvoji neki komad svog nakita koji bi poslužio kao lep poklon.

Mislim da bi bio pun pogodak par crvenih minđuša od bojenog aluminijuma. Uz neki crveni karmin sigurno obara s nogu.

Foto: Dragana Jović

Šta planiraš u skorijoj budućnosti? Da li ćeš nas možda obradovati novom linijom nakita ili izložbom skulptura?

S obzirom na to da sa nakitom radim svakodnevno, i uvek je nešto novo, nadam se da ću ove godine završiti rad na samostalnoj izložbi skulptura na kojoj radim i ne manjka mi mašte, ali zbog nakita prilično mi nedostaje vremena. Ali pošto je to moja najveća ljubav, osim izrade nakita, biće vrlo uskoro i samostalna izložba skulptura.

Skulptura: Dragana Jović / Foto: Dragana Jović

Kaži našim čitaocima gde sve mogu pronaći tvoj nakit.

Nakit možete naći i poručiti na mojoj Instagram stranici @d.j.jewelry, na Facebook stranici D.J.jewelry, kao i u galerijskom prostoru Redesign21, Čumićevo sokače, lokal 34a; Concept store „Jane Doe”, Jevremova 25; Concept store „Four”, Bulevar kralja Aleksandra 137.

Foto: Teodora Ćirić

Može jedna lepa poruka za kraj..?

Osim zdravlja i ljubavi, najvažnija stvar u životu je da radite ono što volite. Da biste to ostvarili morate da shvatite da nikad nije kasno za ono što želite, i da se svaki trud i ljubav na onom na čemu radite izuzetno oseti i prepozna, a na kraju i isplati. I zato ne dopustite da neko drugi živi vaš san kada je toliko toga u vašim rukama. Samo hrabro!

Foto: Dragana Jović

Fotografije za naslovnu sliku: Dragana Jović