Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ideje za eklektično uređenje doma

AUTOR: Isidora Spasić 05 Jun, 2021
Ideje za eklektično uređenje doma

Parola „sve može da prođe” najbolje definiše eklektični stil koji ne poznaje ograničenja i pravila kada je uređenje enterijera u pitanju. Evo 15 korisnih saveta kako da ga postignete.

Počnite sa neutralnim bojama

Boje zidova će diktirati ostatak dekora. Zato odaberite neutralne tonove, poput bele, crne, bež, i sive, jer će se uz njih sve ostalo uklopiti.

Foto: www.blacklacquerdesign.com

Prikažite različite vremenske periode

Suprotnosti se privlače, te tako slobodno kombinujte elemente koji su karakteristični za različite vremenske periode i stilske pravce.

Foto: www.homework.design

Razmislite o rasporedu

Za eklektičan izgled važna je slojevitost u rasporedu, ali nikada nemojte izgubiti iz vida da su funkcionalnost i komfor uvek na prvom mestu.

Foto: www.erinwilliamsondesign.com

Odredite opštu atmosferu

Iako eklektičnost podrazumeva spajanje nespojivog, vi ipak odredite atmosferu koja će vam najviše prijati. To može biti neka sasvim moderna, ili pak retro varijanta.

Foto: www.thespruce.com

Budite maštoviti

Važno je da imate nekoliko komada nameštaja i ukrasa koji će dominirati prostorom. Zato se opustite i razmišljate u što kreativnijem pravcu.

Foto: www.skatiemartinezdesign.com

Inkorporirajte neobične elemente

Stari tepih, moderan sto, netipična stolica, police pune knjiga i biljaka… Sve što bude neobično za sebe, odlično će funkcionisati sa ostatkom dekora.

Foto: www.copycatchic.com

Sakupljajte umetnička dela i rukotvorine

Sa svakog putovanja donesite neku uspomenu, obilazite prodajne galerije, tražite rukotvorine, posetite buvljake. Tako ćete u prostor uneti razne unikatne predmete.

Foto: www.ar.pinterest.com

Napravite galerijski zid

U pitanju je zid koji će biti pun slika, razglednica, fotografija, grafika, i postera. Postoje dva principa za kačenje: prvi, gde je sve slično, i drugi – gde je sve različito.

Foto: www.gisbertpoeppler.com

Ne plašite se repeticije

Bilo da su u pitanju nameštaj, jastuci, slike, ili knjige, sasvim je u redu da nađete princip i elemente koji će se ponavljati.

Foto: www.michellegage.co

Kombinujte razne šare

Divno je igrati se raznim šarama koje se nalaze na zidu, podu, tepisima i posteljini. Ipak, vodite računa da su ujednačene što se tiče boja, oblika i veličina.

Foto: www.erinwilliamsondesign.com

Mislite na teksture

Neka na jednom mestu budu glatke i hrapave, tvrde i meke teksture. One će dodatno učiniti prostor eklektičnim, i samim tim dinamičnim.

Foto: www.michaeldelpiero.com

Formirajte interesantne grupacije

Kada grupišete više stvari na jednom mestu, one će automatski privući pažnju. Gledajte da po veličini i obliku dobro izgledaju zajedno.

Foto: www.kshandesign.com

Eksperimentišite sa dimenzijama

Različite dimenzije nameštaja i ukrasa dodatno će potcrtati eklektičnost. Zato se igrajte veličinama, pa obratite pažnju na njihovu visinu, širinu i debljinu.

Foto: www.surfacesreporter.com

Uvrnute stvari su dobrodošle

Sve što u sebi ima karakter uvrnutog, otkačenog i duhovitog, biće više nego dobrodošlo. To mogu biti stolica, sto, lampa, svećnjak, slika, figura…

Foto: www.architecturaldigest.com

Prepustite se stilskom riziku

Budite odvažni i ekscentrični! Jer, jednostavno rečeno – zašto da ne?!

Foto: www.michellegage.co

Naslovna slika: www.thespruce.com i www.zinhome.com