Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Inkluzivno mesto: Jer podrška je važna

Jedna prodavnica u srcu Novog Sada, sem što nudi zanimljive unikatne predmete, nudi i mogućnost da budemo humani i time damo vetar u leđa onima koji se bore da se integrišu u lokalnu zajednicu.

To je Inkluzivno mesto, prodavnica zamišljena kao mesto susreta građana i posetilaca Novog Sada sa učenicima i korisnicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” sa domom učenika – mladim i odraslim osobama sa invaliditetom, koji se u pomenutoj ustanovi obrazuju ili koriste neke od dodatnih usluga iz oblasti socijalne zaštite.

„To je mesto gde se prezentuju radovi iz svih naših radionica i to je prilika da pokažemo šta je to što zajedno osmišljavamo, kreiramo i stvaramo. Radionice su prilagođene potrebama naših korisnika i učenika i njihovim interesovanjima. Oni su angažovani na izradi nakita, odevnih predmeta, u keramičarskoj, tkačkoj, stolarskoj, mašinskoj radionici, radionici gde se izrađuju predmeti od recikliranog metala, pa sve do poljoprivredne radionice koja je na našem salašu na Čeneju, gde se prave proizvodi i zimnica od voća i povrća koje gajimo u našem plasteniku“, kaže direktorka škole Violeta Strahinjević.

Te radionice su praksa za buduće zanimanje, ali i jedna vrsta radne terapije, a novac koji se zaradi od prodaje tih proizvoda namenjen je unapređenju kvaliteta rada radionica i organizovanju različitog sadržaja za korisnike, poput izleta i ekskurzija.

Zbog pandemije, radno vreme prodavnice je skraćeno, ali su proizvodi i dalje dostupni. Kako kažu u školi, to je poseban motiv učenicima da još više rade, jer kroz taj proces stiču samopouzdanje i dobijaju potvrdu da ono što stvaraju ima svoju publiku.

Trg republike 4
069/880-4596