Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da sredite spavaću sobu za lepši san

AUTOR: Isidora Spasić 01 Apr, 2021
Kako da sredite spavaću sobu za lepši san

Uravnotežen san veoma je važan kako bi ostatak dana bio produktivan. Uz uputstva koja slede u tekstu saznaćete na koji način će vam spavaća soba postati oaza mira.

Foto: www.idealhome.co.uk

Uvedite zavese i zastore

Kako biste u svojoj spavaćoj sobi imali dovoljno svetla ili mraka, okačite zavese i takozvane rimske zastore. Oni će pomoći da vam prozori budu dovoljno zatamnjeni, što je jedna od najvažnijih stvari kada želite neometen san.

Foto: www.elledecor.com

Ofarbajte zidove u tamniju nijansu

Ohrabrite se pa zidove spavaće sobe ofarbajte u neku tamniju nijansu. To će svakako doprineti umirujućoj atmosferi i boljem spavanju. Kada budete birali boju, obavezno u obzir uzmite sivu ili zelenu.

Foto: www.elledecor.com

Otarasite se viška stvari

Sve će biti mnogo jednostavnije onda kada vašu spavaću sobu rasteretite od viška nepotrebnih stvari. Neka na videlu budu isključivo najvažnije sitnice, a njih možete držati blizu kreveta, na primer u nekoj lepoj pletenoj korpi.

Foto: www.elledecor.com

Unesite biljke i cveće

Ne samo za lep san, već i za radosno buđenje, poslužiće biljke i cveće. Nekada je dovoljna jedna saksija ili vaza u kojoj će se naći zeleni listovi i šareni cvetovi, pa da svaki dan započnete sa više entuzijazma.

Foto: www.elledecor.com

Odaberite ujednačene tonove

Razigrani paterni i previše drečave boje verovatno će vas rasaniti. Zato bolje krenite u pravcu sivih i bež tonova. Crni i beli elementi će se na ovo adekvatno nadovezati, a onda tu i tamo ubacite koji detalj u upadljivoj boji.

Foto: www.elledecor.com

Uložite u nov dušek

Udobnost je na prvom mestu kada je reč o spavanju. To znači da krevet i dušek imaju apsolutni prioritet. Iz tog razloga vredi uložiti u kvalitet kako biste imali osećaj da plutate na oblacima dok tonete u san.

Foto: www.elledecor.com

Kreirajte kutak za odmor

Nije toliko očigledno, ali svakako je veliki plus da u svojoj spavaćoj sobi osim kreveta imate još neko mesto za odmor. To može biti udobna fotelja ili stolica, u koju ćete se zavaliti i čitati knjigu.

Foto: www.elledecor.com

Mislite na detalje i neophodne sitnice

Noćni stočić je esencijalni komad nameštaja, jer na njemu stoji sve ono što je važno da vam bude nadohvat ruke. To može biti neka fotografija, vaza sa cvećem, čaša vode, mirišljava sveća, knjiga koju trenutno čitate, krema za ruke…

Foto: www.housebeautiful.com

Pravilno uklopite teksture i materijale

Mekana posteljina i jastuci od prirodnih materijala dodatno će vas umiriti. Prednost dajte elementima od drveta i teksturama koje nisu agresivne. Generalno izbegavajte oštre linije, te se držite ravnih i oblih.

Foto: www.thepainteddrawer.com

Ne zaboravite na osvetljenje

Potrudite se da u spavaćoj sobi imate više izvora svetla, u vidu lustera, podnih i stonih lampi. Svetlo treba da bude meko, nikako isuviše prigušeno ili prejako. Da ne biste ustajali kada vas uhvati san, pored kreveta treba da vam stoji lampica.

Foto: www.idealhome.co.uk

Naslovna slika: www.idealhome.co.uk