Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kreativna reciklaža: Napravite korisne stvarčice od nečeg što biste bacilli

AUTOR: Isidora Spasić 27 Apr, 2021
Kreativna reciklaža: Napravite korisne stvarčice od nečeg što biste bacilli

Reciklaža je uvek dobrodošla, zbog čega vam nudimo kreativne ideje kako da je primenite, i od naizgled običnih stvari napravite nešto izvanredno.

Luster od vinske boce

Umočite pamučni kanap u aceton, a zatim ga vežite oko vinske boce na mestu koji želite da presečete. Uz pomoć šibice zapalite kanap nakratko, nakon čega umočite flašu u činiju sa vodom. Deo ispod kanapa će se u potpunosti odvojiti. Vodenom šmirglom pređite isečeni deo, pa provucite gajtan kroz flašu i fiksirajte sijalicu.

Foto: www.popsugar.com

Saksija od kofice za farbu

Stavite zaštitne rukavice. Očistite koficu od etiketa. Uzmite bakarni listić i isecite ga u odnosu na koficu, kako bi pokrio celu njenu površinu. Uz pomoć abrazivnog sunđera, bakarni listić prebrišite jakim sredstvom za čišćenje sa malo vode. U boci sa raspršivačem pomešajte 1/3 šolje sirćeta i 2 kašičice veštačkog đubriva za biljke. Poprskajte bakarni listić i ostavite dva sata kako bi proces oksidacije kreirao prelepe šare. Građevinskim lepkom prilepite ovakav bakarni listić na koficu.

Foto: www.popsugar.com

Podmetači od starih pločica

Uz pomoć slikarske četkice, lepkom pogodnim za dekupaž premažite stare mermerne ili keramičke pločice. Isecite mapu ili novine tako da lepo pokriju površinu pločice, pa ih zalepite.

Foto: www.popsugar.com

Mirišljave sveće u kori od pomorandže

Prepolovite pomorandžu i izdubite je. U svaku polovinu postavite po fitilj. Iznad lončeta sa vodom koje je na srednje jakoj temperaturi postavite šerpicu, a zatim u njoj otopite sveće. Dodajte kapi eteričnog ulja, pa pažljivo ulijte vosak u kore od pomorandže.

Foto: www.popsugar.com

Tabla za kačenje od metalne žice

Komad isprepletane metalne žice okačite na zid tako što ćete izbušiti dve rupice, i u njih ubaciti kukice na kojima će stajati.

Foto: www.popsugar.com

Držač za knjige od starih telefona

Isecite gajtan od telefonskih slušalica. Na krajevima izduženih metalnih pločica izbušite po jednu rupu, a onda ih prefarbajte u željenu boju. Kroz njih provucite eksere, pa postavite slušalice tako što ste prethodno pažljivo izbužili rupu na njihovom dnu. Dodatno fiksirajte slušalice uz pomoć pištolja za lepak. Na kraju zalepite postolja sa slušalicama na komade filca odgovarajućih dimenzija.

Foto: www.popsugar.com

Navlake za jastuke od džempera

Ako posedujete solidne šivaće sposobnosti, nemojte bacati džempere koje više ne nosite, već od njih sašijte originalne navlake za jastuke.

Foto: www.popsugar.com

Postolje za nakit od rama za slike

Prefarbajte ram željene veličine u omiljenu boju. Uz pomoć velike heftalice sa zadnje strane fiksirajte dobro stegnut komad jute. Sa leve i desne strane rama probušite kukice. Okačite ram na zid, pa na jutu zabodite minđuše, a na kukice obesite narukvice i ogrlice.

Foto: www.popsugar.com

Korpe od tepiha

Isecite trake od tepiha. Zalepite širokim selotejpom deo gde ste sekli kako biste izbegli paranje. Preklopite trake i proštepajte na mašini. Isecite krug od debljeg platna. Onda uz pomoć igli fiksirajte oko njega trake, tako da taj krug bude dno vaše korpe. Gornji deo korpe fiksirajte tako što ćete izvući konce iz tepiha i vezati ih.

Foto: www.popsugar.com

Držač za mobilni telefon od kravate

Pažljivo zasecite donji deo kravate sa unutrašnje strane. Tu ubacite telefon pa špenadlama označite gde se on završava. Isecite kravatu, izvrnite naopačke i zašijte donji deo. Tamo napred gde se kravata preklapa, slobodno zalepite uz pomoć lepka na pištolj. Sada samo ubacite telefon, i preklopite ga špicom od kravate.

Foto: www.popsugar.com

Naslovna slika: www.popsugar.com