Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovu boju nepravedno zapostavljamo u enterijeru

AUTOR: CityMagazine 22 Mar, 2021
Ovu boju nepravedno zapostavljamo u enterijeru

Proleće je konačno stiglo, pa je vreme za nešto vedrije teme… Iako ćemo pričekati da sve ozeleni i zašareni se, možemo već da krenemo sa uređenjem doma u skladu sa sezonom. Pod tim podrazumevamo male promene u vidu jarkih boja, odnosno, da budemo precizniji, u vidu makcrvenih detalja! Francuzi za ovu biljku koriste ljupki naziv coquelicot, a sama nijansa postaje sve popularnija u enterijeru. Ona nije toliko intenzivna poput karmincrvene, već ima narandžasti podton, zbog čega je daleko suptilnija i prijatnija za oči. Kao takva, ona unosi toplinu u svaki prostor i stvara zanimljiv kontrast sa zidovima ili nameštajem neutralnih tonova. Ukoliko vas je ovaj uvod zaintrigirao, i želeli biste da otkrijete više dizajnerskih trikova, pažljivo čitajte redove koji slede…

Foto: Rikki Snyder

1. Kao dopuna neutralnim tonovima

U jednom trenutku, ljudi si postali prezasićeni kombinacijama burgundi i zlatne, odnosno crvene i zelene, te je samim tim crvena boja na neki način iščezla iz naših enterijera… No, nijansa o kojoj danas govorimo pravo je osveženje, budući da ne asocira na već viđeno, već je sveža i eklektična. Ona se lako uklapa u različite stilove – kako tradicionalni i boho, tako i u moderan. A kako su društvene mreže preplavljene fotografijama minimalističkih, neutralnih prostora, ovo je pravi trenutak za efektnu promenu u vidu makcrvene!

2. U vidu umetničkih dela

Ova nijansa sjajno izgleda na umetninama, bilo da je reč o apstraktnim delima ili mrtvoj prirodi. Važno je pronaći pravu meru, a ovakvi detalji su pravi primer za to.

Foto: Laquita Tate styling and designs

3. Na trpezi

Činijice u makcrvenoj boji, uz dašak bele ili pink, takođe su interesantan izbor kada želite da razbijete monotoniju. Uz to vam samo treba poneki cvet božura i malo zeleniša, i uživanje je zagarantovano!

4. U vidu detalja

Crvena je moćna boja, ali samo ukoliko je reč o adekvatnoj nijansi. Makcrvena, o kojoj danas govorimo, prija i ženskoj i muškoj energiji, a kako nam trenutno svima ponestaje motivacije i strasti, efektan detalj u ovoj nijansi, kao što je ukrasni jastučić, lampa ili prekrivač, više je nego dobrodošao. Samo ne zaboravite – manje je više!

Foto: Rikki Snyder

5. Kao ključni komad

Ukoliko živite u prostranom domu, onda imate mogućnost da ovu nijansu unesete čak i u vidu celog komada nameštaja, kakva je, recimo, drvena komoda, jer veći prostori trpe ovako intenzivan, vibrantan kolorit. Još jedna zanimljiva opcija jeste da vrata ili prozor ofarbate u ovu boju. Za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti, jer ovakav hrabar stilski izbor sigurno neće proći nezapaženo. Uostalom, ko ne bi želeo da živi u makovom polju?!

Izvor: My Domaine

Naslovna fotografija: Dazey Den