Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta se krije iza dizajna Bluetooth simbola?

AUTOR: CityMagazine 24 Mar, 2021
Šta se krije iza dizajna Bluetooth simbola?

Ako posedujete pametni telefon, laptop ili većinu drugih modernih uređaja, verovatno ste se susreli sa simbolom koji izgleda kao modifikovano slovo B na njihovom ekranu. U pitanju je, naravno, simbol Bluetooth tehnologije, koja omogućava bežično povezivanje uređaja na malim udaljenostima (npr. telefona sa laptopom, kompjutera sa mišem, zvučnika sa tabletom itd). Šta se krije iza imena ove tehnologije i zašto je dati simbol izabran da je predstavlja?

Verovali ili ne, i ime Bluetooth tehnologije i njen simbol inspirisani su vikinzima. Doduše, tačnije bi bilo reći jednim vikingom, danskim kraljem Haraldom „Plavozubim“ Gormsonom. Ideju da se njegov nadimak „Plavozubi“ (na engleskom: bluetooth) iskoristi za naziv ove bežične tehnologije potekla je od inženjera Džima Kardaka iz kompanije Intel. On je, naime, smatrao da je to podesno jer je Gormson ujedinio različita danska plemena u jedno kraljevstvo, dok je Bluetooth ujedinio različite komunikacione protokole u jednu tehnologiju.

Kardak je svoju ideju predočio švedskom inženjeru Svenu Matisonu, koji je ovu tehnologiju razvijao za kompaniju Ericsson. On je bio oduševljen njegovim predlogom, i nova tehnologija bežičnog povezivanja je tako dobila svoje prepoznatljivo ime.

Što se tiče upečatljivog simbola Bluetooth-a, on u suštini predstavlja spoj dve vikinške rune, koje predstavljaju slova H i B u današnjem alfabetu, a to su, kao što ste možda pretpostavili, inicijali Haralda „Plavozubog“ Gormsona.

Izvor: Design Taxi