Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 letnjih zapovesti za farbane plavuše

AUTOR: CityMagazine 30 Jun, 2019
5 letnjih zapovesti za farbane plavuše

Održavanje plave boje kose, posebno leti, zahteva malo više truda. Svi elementi sa kojima se obično susrećemo od juna do avgusta (slana voda, hlor, oštri UV-zraci) mogu naneti prilično veliku štetu kosi. Zbog toga vam u nastavku otkrivamo pet zapovesti koje svako ko ima svetlu kosu treba da sledi.

1. Izbegavajte direktno izlaganje suncu

Zaštitite kosu baš kao i kožu. Poznato je da UV zraci suše kosu i posvetljuju boje. Ako znate da ćete biti na suncu duže vreme, proverite da li nosite šešir ili, ako šeširi nisu vaš stil, umesto toga primenite sprej za zaštitu od UV zračenja.

2. Nemojte prečesto da perete kosu šamponom

Prečesto pranje kose, naročito kada nije gusta, oduzima joj prirodna ulja. To možete sprečiti tako što ćete je manje šamponirati, a više negovati balzamom i  maskama. Primenjujte ovaj tretman jednom do dva puta nedeljno za najbolje rezultate.

Koristite manje šampona a više odgovarajućeg balzama.

Koristite manje šampona a više odgovarajućeg balzama.

3. Filtrirajte vodu kojom perete kosu

Razmislite o instaliranju filtrirane glave na tuš u vašem kupatilu kako biste smanjili izlazak tvrde vode. Nefiltrirana voda sadrži minerale koji oksidišu i usled toga menjaju boju vaše kose. Osim toga, dobar savet je i da se ispiranje kose završi hladnim vodom, jer ona zatvara kutikulu vlasi i sprečava da boja bledi.

4. Obratite pažnju na hlor

Ne dozvolite da zabavan dan na bazenu pretvori vašu plavu kosu u zelenu i krhku. Izbegavajte ovo tako što ćete pre nego što skočite u bazen, zaštititi kosu filtriranom vodom. To će joj omogućiti da upije više sveže vode i manje hemijski tretiranog hlora.

Od hlora plava kosa može da pozeleni.

Od hlora plava kosa može da pozeleni.

5. Tretman kod frizera

Da biste zaštitili boju i sprečili da izbledi, zakažite kolor tretman kod frizera. Ova vrsta tretmana ne sadrži amonijak ili peroksid, tako da uopšte ne utiče na boju.