Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Crveni karmin kao statusni simbol zvezda starog Holivuda

AUTOR: Isidora Spasić 11 Mar, 2021
Crveni karmin kao statusni simbol zvezda starog Holivuda

Kroz istoriju pojam crvenog karmina tumačen je na razne načine. U velikoj meri smatralo se da je provokativan i drzak, nežan i ženstven. Niko međutim nije znao tako lepo da nosi ovaj ruž za usne kao filmske zvezde starog Holivuda. Podsetimo se zato kako su četiri dame učinile da crveni ruž za usne postane sinonim vintidž glamura.

Merilin Monro

Uvijena plava kosa, svetla koža, „mačje oči” istaknute crnim ajlajnerom i dugačke trepavice, bile su zaštitni znak ove seks-bombe starog Holivuda. Međutim, nijedan izgled Merilin Monro, kako na svečanim događajima tako i u privatnom životu, nikako nije mogao da prođe bez crvenog ruža za usne. On se izdvajao po svom intenzitetu i sjaju, pripadao je brendu Guerlain, a prikladno se zvao Rouge Diabolique. Merilin je sa svojim upečatljivim crvenim usnama ostavljala zanosan utisak u svečanoj uskoj haljini i dugim rukavicama. S druge strane, u kežual varijanti, gde bi na primer nosila cigaret pantalone i mornarsku majicu, karmin bi postao njen obavezni asesoar.

Foto: www.crfashionbook.com

Iako se danas ne može naći isti ruž za usne koji je glumica koristila, veoma sličan jeste Rogue Kiss od Gurlain-a.

Foto: www.crfashionbook.com

Lusil Bol

Zabavna i nadarena televizijska komičarka svoj izgled je na neki način uskladila sa svojim humorom. Iako je to bilo doba pre svega crno-bele televizije, njena frizura nalik ošišanoj pudlici i usne precizno uokvirene crvenim karminom, izbijale su sa malih ekrana. U svakodnevnom životu ona se držala istog stila, a posebno je bilo interesantno kako su se poklapale boje njene takođe crvene kose sa nijansom ruža za usne. Lusilin smeh, grimase, i facijalne ekspresije, bile su važan deo glume, u čemu je karmin dosta doprineo.

Foto: www.crfashionbook.com

Karmin koji je upotrebljavala pripadao je kozmetičkoj marki Besame, a oni su prošle godine kolekciju Love Lucy posvetili upravo glumici. Originalan ruž za usne koji je Lusi nosila više se ne pravi, ali je Love That Redhead varijanta skoro identična.

Foto: www.crfashionbook.com

Elizabet Tejlor

Guste crne obrve, ispod kojih su se krile smaragdnozelene oči, činile su da Elizabet Tejlor deluje tako misteriozno. Njenoj specifičnoj lepoti dodatno je doprineo crveni karmin. Tako su, sa blagim tonom ružičaste u pozadini, Elizabetine usne delovale ekstravagantno. Interesantno je da je Kleopatra, koju je kao što znate Tejlorova glumila u istoimenom filmu, proglašena prvom osobom koja je osmislila crveni ruž za usne. To je postigla tako što je kombinovala nekoliko nijansi dobijenih od insekata.

Foto: www.crfashionbook.com

Teško je pogoditi tačnu nijansu koju je glumica koristila, jer ih je kombinovala više, pa je najbliže tome karmin od Elizabeth Arden, jednostavno nazvan Rouge.

Foto: www.crfashionbook.com

Grejs Keli

Glumica i princeza od Monaka zaista je bila aristokratski lepa. Način na koji je povezala američku i francusku modu učinio je da postane muza dobrog stila i ukusa. Njena šminka je bila jednostavna, nenapadna i decentna. Obično je to podrazumevalo nežno istaknute oči, a na usnama bi bio primetan tamnocrveni karmin marke Dior. Zbog načina na koji se Grejs oblačila, a to je podrazumevalo elegantne haljine i skup nakit, crveni ruž za usne na njoj je delovao krajnje ženstveno i suptilno.

Foto: www.crfashionbook.com

Rouge Dior 999 satin finish predstavlja karmin čija specifično crvena boja dostojno imitira onu koju je Grejs nekada rado upotrebljavala. Prepoznatljivo glatka tekstura ovog karmina u potpunosti odražava sjaj nekadašnjeg Holivuda.

Foto: www.crfashionbook.com

Naslovna slika: www.refinery29.com