Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li znate koje su prednosti korišćenja retinola?

AUTOR: CityMagazine 15 Aug, 2019
Da li znate koje su prednosti korišćenja retinola?

Pored krema za sunčanje, dermatolozi najčešće preporučuju retinol kao efikasno sredstvo za negu kože protiv starenja. Evo šta sve treba da znate o retinolu i razlozima zašto treba što pre da ga uvrstite u svoju redovnu rutinu nege.

Pre svega, šta je retinol?

Retinol je derivat vitamina A koji podstiče proizvodnju kolagena i potpomaže regeneraciju ćelija. To rezultuje ujednačenijim tenom i glatkijom kožom, što pomaže u smanjenju pojave sunčevih pega, sitnih linija i bora. Zbog ovog svojstva, retinol se koristi i u lečenju akni, a u nekim studijama se čak ispostavilo da može da spreči neke slučajeve raka kože.

Kako ga treba koristiti?

Bilo da je u vidu seruma ili kreme, najbolje je da se retinol nanosi noću. Mnogi retinoli baziraju se na hidratantnim sastojcima kako bi se smanjila potencijalna suvoća i iritacija. Za celo lice obično se preporučuje količina koja je jednaka zrnu graška, i to svake druge noći.

Koja su neželjena dejstva?

Pogotovo u prve dve do četiri nedelje upotrebe, retinol može izazvati suvoću, peckanje ili perutanje kože. Prvo možete da pokušate da nanesete hidratantnu kremu, a zatim retinol, kako biste malo smanjili njen stepen apsorpcije. Jednom kada utvrdite da to možete podneti, prebacite se na prvobitan način nanošenja retinola.