Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tajne i trikovi za lepotu koje koriste Azijatkinje

AUTOR: Isidora Spasić 12 Jun, 2021
Tajne i trikovi za lepotu koje koriste Azijatkinje

O tajnama izgleda žena iz Azije pripoveda se vekovima. Njihova savršena koža i kosa pojam su za lepotu. Na svu sreću, otkrivamo koji to preparati i sastojci mogu pomoći i vama na putu ka besprekorno negovanom izgledu.

Roler za lice

U pitanju je masažer za lice koji na sebi ima dva dela. Veći za tretiranje obraza, čela i vrata, a manji za predeo oko očiju. Obično roleri bivaju od žada, ali i drugo kamenje, poput kvarca, opala i ametista, dolazi u obzir. U Kini se ovaj masažer koristi vekovima, jer žad u sebi ima magnezijum, gvožđe i kalcijum. To znači da je dobar za izbacivanje toksina i drenažu kože lica.

Foto: www.coveteur.com

Gua Sha kamen

Za razliku od rolera, Gua Sha je napravljen od jednog komada kamena, uglavnom žada. Takođe se koristi kao masažer za lice. Njegov specifičan oblik pomaže da se poboljša cirkulacija, i tako zategne koža. Gua Sha još smanjuje upale i ublažava nadutost na licu.

Foto: www.bitbetter.ie

Maske za lice

Radi se o ne bilo kakvim maskama za lice, već o onim specijalnim koje dolaze u jednom pakovanju. Ovakve maske napravljene su od komada tkanine, specijalnog papira, ili vrste folije, koja je zatim natopljena blagodatnim serumima i uljima. Iako su postale popularne porastom K-beauty trenda, slične maske su davnih dana koristile gejše. One bi parče svile predviđene za kimono natopile u vodu sa cvećem, a onda nanele na lice.

Foto: www.pinterest.com

Pirinčana voda

Vekovima unazad u Japanu i Koreji pirinčanu vodu koristile su dvorske dame. Najviše su je upotrebljavale za tretiranje kose. Kasnije se uvidelo da je ona dobra za kožu, jer je čini mekšom i elastičnijom, pa se dodavala u vodu u kojoj se kupalo. Danas je nauka potvrdila pozitivna svojstva pirinčane vode, što je razlog zbog koga se često nađe u mnogim tonerima i kremama.

Foto: www.treehugger.com

Kokos

Ovo sveže i ukusno voće odlično je za spoljnu upotrebu. To veoma dobro znaju Azijatkinje koje ga često koriste u kozmetici. Ni jedan deo kokosa se ne odbacuje, i svaki je pogodan za nešto. Tako je, na primer, kokosova voda idealna za hidrataciju kože, dok je kokosovo ulje savršeno kao balzam za kosu i kao osveživač daha.

Foto: www.freepik.com

Kurkuma

Da, kurkuma se koristi u ishrani, i u tom kontekstu nadasve je poznata. Međutim, sve više kozmetičkih kompanija koriste kurkumu, biljku iz Južne Azije, kao jedan od glavnih sastojaka ajurvedske medicine. Značajna je zbog svog antiinflamatornog i antiseptičkog dejstva, pomaže u uklanjanju tamnih mrlja i posledica od UV zračenja, pa se nalazi u maskama i serumima za lice.

Foto: www.zeezest.com

Mača

Zeleni čaj je još jedan sastojak koji je fenomenalan za zdravlje i lepotu. Njega je pre 5.000 godina otkrio kineski car Šen Nong. A, kao što znate, mača je vrsta zelenog čaja u prahu. Preporuka je da ga pijete što češće, jer će putem neutralizacije slobodnih radikala učiniti da koža i kosa zablistaju.

Foto: www.ikedamatcha.com

Žen-šen

U Koreji i delovima Kine žen-šen se smatrao eliksirom koji je bio dostupan samo plemićima i bogatašima. On je imao veliku ulogu u postizanju balansa u organizmu. Pošto u sebi sadrži antioksidanse, pomaže oko hiperpigmentacije, smanjuje crvenilo i otečenost. Takođe, poboljšava cirkulaciju i proizvodnju kolagena, a to rezultuje podmlađenom i zategnutom kožom.

Foto: www.bleuciel-cosmetic.com

Naslovna slika: www.mibellegroup.com