Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Handmade by Alexander Bratscher

Ručno rađenim oksfordicama neočekivano zanimljivih boja i dezena, osim što uveseljava ulice, Bratscher se pozicionirao kao zanimljiv i kvalitetan brend na našem tržištu, ali i pokazao kako stari zanati mogu dobiti novi život.

Naime, iza ovog brenda stoji porodična obućarska tradicija, priča Aleksandar Bračer koji je pokrenuo i sopstvenu liniju proširivši asortiman ne samo na druge modele cipela, već i na druge odevne predmete i asesoar.

„Proizvodnja cipela je više moje nasleđe nego ideja. Otac je počeo da popravlja cipele sa svega 16 godina. Mnogo je radio i tokom godina razvijao umeće izrade cipela, koje je preneo na brata i mene. Naučio nas je da budemo vredni, ambiciozni i da damo sve od sebe u onome što radimo“, kaže Aleksandar.

Foto: instagram.com/bratscher_custom_shoes/

Veštinu izrade cipela Aleksandar je godinama studiozno razvijao – od crtanja modela, krojenja kože, obrade đona, do presvlačenja štikle i dodavanja ukrasnih štepova, postavši tako jedan od retkih u Srbiji koji zna da napravi modnu cipelu od početka do kraja, odnosno od skice do umetničkog dela.

Zajedno sa bratom pre pet godina pokrenuo je prvi brend Bratscher Custom Shoes fokusiran na unikatne cipele za svaki dan. Iz rodnog Sombora 2015. godine preselio se u Novi Sad gde je sa suprugom započeo zajednički život, ali i biznis. Pronašli su mali lokal u ulici Miše Dimitrijevića gde je krenuo da izrađuje cipele po želji mušterija – od ležernih oksfordica do elegantnih salonki za venčanje. Novosađani su prepoznali njegov trud i talenat, te je taj lokal ubrzo postao tesan, zbog čega 2018. godine radionicu seli u veći na Grbavici.

„U tom periodu javila se ideja da osim cipela, žene mogu da poruče i haljinu i torbicu kako bi kompletirale svoj stajling. Tako se radionica za proizvodnju cipela proširila i na krojački salon. Danas, u radionici ja izrađujem cipele i torbice po želji, a supruga Sara kreira haljine. Od cipela radimo sve što mušterija zamisli – muške elegantne oksfordice, brodarice, ženske salonke, čizme, baletanke… Osim cipela, u ponudi imamo i razne vrste kožnih torbica, svečane haljine, odela, kožne jakne. Prošle godine kreirali smo i venčanice za intimnija slavlja. Dizajniramo modele za prodaju, ali smo više fokusirani na ispunjavanje želja mušterija”, pojašnjava Bračer.

Ručni rad u poređenju sa industrijskom izradom zahteva mnogo više vremena. Više se pažnje posvećuje svakom detalju, a u tome i leži čar handmade obuće i odeće.

„Na muškarcu uvek možete videti razliku da li je odelo krojeno po njegovim merama ili je kupljeno. Volim da kažem da se ručna izrada svodi na to da mušteriji sve stoji kao saliveno.”

Takav način izrade podrazumeva i kvalitet, čemu doprinosi svakako i izbor materijala. Za izradu cipela Bračer koristi isključivo prirodnu kožu – teleću, jagnjeću, čak i egzotičnu za posebno osmišljene cipele.

„Smatram da je prirodna koža najbolji izbor za kvalitetnu cipelu koja se neće lako oštetiti i koja će se nositi godinama. Trudim se da imam u ponudi modele za svaku generaciju i za razne prilike poput matura, svadbi, poslovnih događaja. Mušterije su i gospoda koja voli da nosi elegantne cipele, ali moram priznati da sarađujem više sa damama, što je i razumljivo. Kada mušterija prvi put dođe, pred njom se otvaraju vrata ispunjavanja želja. Trudim se da izradim, šta god  da zamisle, što naravno nekada nije nimalo lako”, kaže Aleksandar Bračer.

Zavisno od modela, mušterije na svoj par cipela iz snova čekaju nekoliko sedmica. Posebno zahtevne modele vredi pričekati i duže. Naime, prošle godine Aleksandar je radio kožne cipele cele prekrivene kristalima. Za takav par bilo mu je potrebno mnogo strpljenja i oko 8500 kristala koje je ručno lepio jedan po jedan!

Obućarski zanat je, dakle, vrlo kreativan posao, ali za njega je potrebno mnogo iskustva i sati rada.

„Najveći problem u našoj sredini jeste taj što su obućari većinom starija gospoda koja neće još dugo raditi, a mladi nemaju interesovanja da se time bave. Teško je pronaći odgovarajuću osobu za rad, iako imam želju da prenesem svoje znanje i iskustvo. Nadam se da će to jednoga dana biti naš sin ili ćerka”, kaže Aleksandar.

Foto: instagram.com/bratscher_custom_shoes/

Planovi bračnog para Bračer su veliki. Imaju, kažu, punu podršku Svetlane Horvat koja je predsednica Serbia Fashion Week-a, te očekuju veliki broj modnih revija narednih godina. Takođe, žele da se prošire na inostrano tržiste putem online prodaje, a jednoga dana, nadaju se, i salonu u Parizu, Londonu, Pekingu…

Bratscher proizvodi mogu se videti i poručiti u salonu u Novom Sadu u Braće Ribnikara 25b. Tamo se nalazi prodajni prostor, radionica za izradu cipela kao i krojački salon. Oksfordice ove porodice izložene su u Zmaj Jovinoj 25. Osim toga, modele možete pogledati i online, na Instagramu – alexander_bratscher i bratscher_custom_shoes.

Fotografije za naslovni kolaž: Alexander Bratscher